Službe traže radnike: Oglas "U tajnosti činiti dobro" u javnom prevozu

Nemačke tajne službe oglase kojima traže IT radnike, naučnike i druge saradnike obajavljuju i u javnom prevozu, fitnes klubovima i drugim sličnim mestima.

Svet

Izvor: Tanjug

Nedelja, 09.02.2020.

09:00

Službe traže radnike: Oglas
Foto: Depositphotos/ahasoft

Nadaju se da će tako doći do najjboljih kandidata, piše Dojče vele.

Metro nije samo sredstvo javnog prevoza već i mesto neobičnih ponuda za posao. "U tajnosti činiti dobro” - slogan je kojim Savezna ustanova za zaštitu ustavnog poretka (tajna služba) vrbuje suradnike, a slično zvuči i poruka Savezne kriminalisticke službe -"Činiti pravu stvar".

U potrazi za saradnicima u berlinskoj podzemnoj željeznici mogu se videti i oglasi Ministarstva spoljih poslova. I ono traži IT stručnjake uz poziv “Diplomatija i digitalno - Vaša IT karijera u Ministarstvu spoljnih poslova”.

Nemačke tajne službe za inostranstvo imaju više od 30 praznih radnih mesta, od čega je oko polovina za kompjuterske stručnjake. A savezna policija bi ove godine trebalo da zaposli 2.150 ljudi.

Da bi se našlo dovoljno ljudi za popunjavanje svih pozicijia, kriterijumi su sniženi, navodi Dojče vele. Dopušteno je više pravopisnih grešaka nego ranije, a kod testiranja telesne spremnosti izbačeni su skokovi u dalj i sklekovi, a uvedeno trčanje štafete.

Gotovo sve državne i javne ustanove, a ne samo policija, traže IT stručnjake. I to ne samo za borbu protiv sajberkriminala i internetske bezbednost nego i za društvene mreže i medije, kaže za DW kriminolog na Visokoj policijskoj školi pokrajine Brandenburg Tomas-Gabrijel Ridiger.

“Naći odgovarajuće ljude za nepopunjena radna mesta je velik izazov i na saveznom i na pokrajinskom nivou”, kaže Ridiger, koji nedostatak stručnjaka u IT oblasti objašnjava činjenicom da je nemačko društvo prekasno počelo da se prilagođava digitalizaciji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: