Američko oružje je skupo, ali se isplati

Poljska kupuje 32 američka borbena aviona za 4,6 milijardi dolara.

Svet

Izvor: dw.com

Četvrtak, 06.02.2020.

15:00

Američko oružje je skupo, ali se isplati
Foto: Epa, Petros Karadjias POOL

Varšava želi da na taj način ojača prijateljstvo sa svojim garantom bezbednosti – Sjedinjenim Američkim Državama.

Petak, 31. januara 2020. ući će u "istoriju poljske vojske", kaže poljski ministar odbrane Marijuš Blažčak. Zajedno sa poljskim predsednikom Andžejem Dudom on je toga dana potpisao ugovor o kupovini 32 borbena aviona tipa F-35A Lajtning.

Nikad pre poljsko vazduhoplovstvo nije raspolagalo tako modernim avionima. Letelice američkog koncerna Lokhid Martin navodno su ono najbolje što trenutno može da se nađe na svetskom tržištu., piše Dojče vele (DW).

Prvi avioni za četiri godine

"Potencijalni napadač mora da bude svestan da će napad na Poljsku naići na odlučan odgovor. Ovaj avion može da dâ takav odgovor", izjavio je ministar odbrane Blažčak za poljski državni radio. I još je rekao da je ponosan na dobru cenu, jer se u početku govorilo o šest i po milijardi dolara, a Poljska sada mora da plati samo 4,6 milijardi. Blažčak to poredi sa Belgijom koja je svoja 34 aviona platila 4,25 milijardi dolara.

Prvi avioni biće isporučeni 2024. Do tada će poljski piloti i drugo osoblje ići na obuku u SAD, a dve godine kasnije će borbeni avioni biti integrisani u poljsku vojsku. Uz to će Poljska nabaviti i bespilotne izviđačke letelice.

Nužna modernizacija

Kupovina aviona deo je velikog projekta modernizacije poljske vojske koji izvodi aktuelna vlada. Najveća vojska u sklopu NATO na istoku Evrope broji 100.000 vojnika. Vežba se u starim avionima i tenkovima iz vremena Sovjetskog Saveza. Od 32 aviona tipa MiG-29, samo trećina je ispravna.

U protekle dve godine pala su tri aviona tipa MiG. Stručnjaci objašnjavaju da je razlog nedostatak rezervnih delova i loše servisiranje. Poljska ima, istina, treću vojsku po veličini u NATO – iza SAD i Turske – ali ona delimično raspolaže zastarelim naoružanjem. U sklopu modernizacije trebalo bi da bude opremljena novijom tehnikom, piše DW.

Veći izdaci za vojsku

Vladi u Varšavi godi kad američki predsednik Donald Tramp hvali Poljsku zbog relativno velikih izdataka za vojsku. Ona je jedna od retkih koja ispunjava obaveze preuzete u sklopu NATO o izdvajanju najmanje dva odsto BDP za vojsku.

Do 2030. Varšava želi da poveća izdatke na 2,5 odsto – a od toga znatno profitira američka vojna industrija. Još više od ovih aviona koštali su odbrambeni protivraketni sistemi Patriot koje je Poljska kupila 2018. za 4,75 milijardi dolara. To je bio najveći vojni izdatak u poljskoj istoriji.

Kritika opozicije

I u Poljskoj ima kritičara vladine odluke. Političar opozicione Građanske koalicije i bivši ministar odbrane Tomaš Sijemonijak kaže da je vlada donela odluku "prebrzo i ne pridržavajući se neophodnih procedura". "Analitičari su ignorisani, parlament nije pitan i nije bilo javne rasprave".

Opozicioni poslanici govore o "tajnim pregovorima" sa SAD i da nisu mogli da saznaju ništa o kupovini, jer ona nije jasno navedena u budžetu za odbranu. Građanska koalicija govori o "propagandnom poslu" i želi da njegovu opravdanost proveri najviše računovodstveno nadzorno telo – NIK.

SAD kao garant bezbednosti

Kritičari se, istina, žale na visoku cenu bezbednosti koju pružaju SAD, ali i liberalna opozicija smatra da je SAD bolji garant od Evropske unije. "Nema sumnje da je SAD najvažniji saveznik Poljske i da je kupovina vojne opreme od američkih firmi ispravna odluka", potvrđuje bivši ministar odbrane Sijemonijak.

Najveću pretnju Varšava vidi u istočnom susedu – Rusiji. Od izbijanja konflikta u Ukrajini, Poljska se trudi da američki vojnici budu stalno stacionirani na njenoj teritoriji. Nakon ruske aneksije Krima (2014.) bataljoni NATO raspoređeni su u Poljskoj i tri baltičke zemlje. U Poljskoj je stacionirano više od 4.500 američkih vojnika. Ali Varšava nije zadovoljna sistemom rotacije po kojem se trupe stalno menjaju.

Projekat "Fort Tramp"

Vladajuća poljska stranka Pravo i pravda (PiS) 2018. je u Vašingtonu pokrenula diplomatsku ofanzivu za trajno stacioniranje američkih vojnika u Poljskoj. Američkim vladinim službenicima, poslanicima u Kongresu i različitim institutima poslat je dokument pod naslovom "Predlog za trajno američko prisustvo u Poljskoj". Varšava bi želela da čitava jedna američka tenkovska divizija bude stacionirana u Poljskoj i spremna je da za plati dve milijarde dolara.

Čitav projekat kojem je cilj produbljivanje veza s Amerikom, poljski predsjednik Duda nazvao je "Fort Tramp". Do stacioniranja dodatnih 1.000 američkih vojnika u Poljskoj, što je 2019. spomenuo američki predsednik Donald Tramp, nije došlo. Ali zato Poljska nastoji da kupovinom američkog oružja ipak stvori "Tvrđavu Tramp".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

32 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: