Komšije se naoružavaju: Za 130 miliona stižu F-16 avioni

Vojni portal difens-aerospejs, pozivajući se na Portugal njus onlajn, preneo je vesti da je ozvaničen sporazum o prodaji pet borbenih aviona F-16 Rumuniji.

Svet

Izvor: Tangosix.rs

Četvrtak, 30.01.2020.

15:45

Komšije se naoružavaju: Za 130 miliona stižu F-16 avioni
Foto: Epa, Jagadeesh NV

Oni će, kako je izjavio portugalski ministar odbrane Žoao Gomeš Kravinju, biti nadograđeni i osavremenjeni u pogonima kompanije OGMA – Indústria Aeronáutica de Portugal SA.

Na ceremoniji na kojoj je ozvaničena prodaja, ministar odbrane Portugala je u društvu svog rumunskog kolege, izjavio da se ovim postupkom ne prodaju samo avioni već se uspostavljaju veoma bliski odnosi saradnje sa rumunskim Ratnim vazduhoplovstvom, sa pilotima i sa čitavim timom za održavanje vazduhoplova.

Ministar je rekao i da će prvi avioni biti isporučeni već u junu ove godine, potom još dva u oktobru a poslednji početkom 2021. godine. Ugovor vredan 130 miliona evra, pored aviona F-16, uključuje njihovu doradu po rumunskim specifikacijama kao i poslove preobuke i održavanja aviona koje će pripadnici Ratnog vazduhoplovstva Portugala obaviti u Rumuniji. Avioni će, kako je ranije saopšteno, imati poslednji nivo softvera M6.x u modernizaciji MLU, za razliku od postojećih 12 aviona koji su na nivou M5.2R.

U odnosu na izjave rumunskih političara kao i planove opremanja RV Rumunije višenamenskim borbenim avionima F-16, može se reći da ovaj proces za sada ide veoma sporo. Još jula 2018. godine najavljeno da će se od Portugala kupiti još pet F-16 da bi aprila prošle godine bilo najavljeno da će se ugovor za ovu nabavku potpisati tek krajem 2019. ili početkom 2020. godine, piše Tango six.

Rumunija će dakle početkom 2021. godine, oko četiri, pet godina od dolaska prvih F-16, imati samo jednu eskadrilu sa 17 aviona dok su prema zvanično iznesenim planovima, potrebne tri eskadrile sa po 16 aviona. Nakon nabavke prvih 12 F-16 nekoliko puta je najavljivano da se postupak nabavke još 36 aviona nastavlja ali je od tada tek sada naručeno samo još pet primeraka. Prvobitno je od tih pet aviona jedan trebao da posluži za rezervne delove ali se najverovatnije od toga ipak odustalo.

Vrlo verovatno je da je na do sada mali broj nabavljenih i naručenih F-16 uticalo pre svega to što je broj pilota kao i pripadnika vazduhoplovnotehničke službe RV Rumunije koji su obučeni za ovaj tip aviona, bio relativno skroman pa su u povremeno u pomoć morali da priskaču Portugalci. Iako je marta prošle godine početkom obavljanja kontrole vazdušnog prostora proglašena početna operativna sposobnost na avionima F-16, u naoružanju se i dalje nalaze modernizovani MiG-ovi 21 a pomoć u čuvanju neba će i dalje pružati saveznici iz NATO.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: