Bil Gejts predvideo virus u Kini: Donirao milione dolara za izradu vakcine

Dok se koronavirus širi svetom, "Fondacija Bila i Melinde Gejts" saopštila je u nedelju da donira 10 miliona dolara za borbu u sprečavanju širenja zaraze.

Svet

Izvor: B92

Sreda, 29.01.2020.

12:24

Bil Gejts predvideo virus u Kini: Donirao milione dolara za izradu vakcine
Foto: Epa/OLIVIER HOSLET

Od te sume, ta fondacija će polovinu donirati kao podršku borbi sa koronavirusom u Kini, dok će druga polovina otići u Afriku, Centru za kontrolu i prevenciju bolesti, a namenjena je skriningu i pripremama u slučaju da i tamo izbije epidemija, piše "Biznis insajder".

Taj novac biće namenjen za "hitne fondove i prateću tehničku podršku kako bi se pomoglo onima koji su na prvoj liniji borbe za obuzdavanje epidemije u Kini i Africi", navedeno je u saopštenju fondacije.

Svetski mediji prenose kako je američki milijarder Bil Gejts prethodnih godina predvideo pojavu novog virusa koja bi mogla da izazove pandemiju. Naime, 28. decembra 2018. godine u časopisu "Sajens alert" Bil Gejts je objavio rezultate istraživanja njegove fondacije za borbu protiv svetskih pandemija.

Gejts je tada upozorio da bi u narednoj deceniji mogla izbiti pandemija nekog smrtonosnog virusa, koji bi u prvih šest meseci odneo 30 miliona života i nastavio eksponencijalno da raste. Kako bi sprečio ovaj scenario, Gejts je uložio 12 miliona dolara u centar za istraživanje virusa i izradu vakcina za borbu protiv njih, piše Sputnjik.

Uz prezentaciju je objavljena i video-simulacija pandemije, po kojoj nastanak i inicijalno širenje virusa počinje u centralnoistočnoj Kini, odakle se brzo, u prva 2-3 meseca, širi ka Indiji, Japanu, Nemačkoj i Francuskoj, a potom i po celom svetu. Pre nekoliko meseci Gejts je objavio novu simulaciju pod imenom "Događaj 201", kao plan borbe za predstojeću pandemiju. Tom prilikom su "Džon Hopkins centar za zdravlje", fondacija "Svetskog ekonomskog foruma", i "Fondacija Bila i Melinde Gejts" 18. oktobra 2019. godine u Njujorku održali predavanje i multimedijalnu prezentaciju o globalnoj pandemiji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: