Proizvođač aviona se nagodio s vlastima: Platiće tri milijarde evra?

Pariz -- Proizvođač aviona Erbas je saopštio da je postigao načelni sporazum s francuskim, britanskim i američkim vlastima o obustavljanju istraga protiv kompanije.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Epa/GUILLAUME HORCAJUELO
Foto: Epa/GUILLAUME HORCAJUELO

Istrage su pokrenute povodom optužbi za mito i korupciju i kršenje propisa o kontroli izvoza, izveštava Rojters.

Francuske i britanske vlasti su pokrenule istragu protiv Erbasa zbog sumnje u korupciju pri prodaji aviona u poslednjih više od 10 godina. Evropska kompanija se suočila i sa istragom u SAD zbog sumnji da krši američke propise o međunarodnoj trgovini oružjem.

Iz Erbasa su naveli da ne mogu da objave podrobnije detalje o pregovorima sa nadležnim organima vlasti, kao ni iznos koji će morati da plate na ime nagodbi, a neki štampani mediji spekulišu da je reč o sumi od oko tri milijarde evra, dodaje britanska agencija.

Uprkos tome, akcije Erbasa su ojačale danas pošto su analitičari i berzanski akteri pozdravili činjenicu da je kompanija uspela da podvuče crtu ispod ove afere. Na otvaranju trgovanja, akcije Erbasa su porasle za 2,3 procenta.

"Erbas potvrđuje da je postigao načelni sporazum sa francuskim Parke nasional finansijeom (državna agencija za istragu finansijskih i privrednih delikata) i britanskom Kancelarijom za krupne prevare (SFO), kao i sa američkim vlastima", piše u saopštenju kompanije.

Dalje se precizira da su sporazumi postignuti "u okviru istrage po optužbama za mito i korupciju, kao i u vezi sa poštivanjem američkih propisa o međunarodnoj trgovini oružjem".

Sporazume tek treba da odobre sudovi u Francuskoj i Velikoj Britaniji, kao i američki sud i regulator.

Erbas je već otpustio više od 100 zaposlenih zbog etičkih kao i pitanja poštovanja propisa kao rezultat vlastite istrage koju je kompanija sprovela zbog sumnji u koruptivne radnje.

strana 1 od 190 idi na stranu