Bio je uspešan investitor: Brajantovo poslovno carstvo proteže se izvan košarkaškog terena

Zaostavština Kobija Brajanta u materijalnom smislu prevazilazi ono što je zaradio za vreme provedeno na terenu, piše CNN.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Depositphotos/Imaginechina-Editorial
Foto: Depositphotos/Imaginechina-Editorial

U poslovnom svetu bio je poznat kao neko ko ume da izgradi brend, investitor i trener drugih sportista i osnivača kompanija.

Brajant je diversifikovao svoju karijeru ulaskom u svet investicija čak i pre nego što je napustio NBA. Naime, od 2013. je investirao sa Džefom Stibelom, a osnovali su zajedničku firmu 2016. godine. Zajednički fond imao je početni kapital za ulaganje 100 miliona dolara a investirao je u tehnološke i medijske kompanije, poput sportskog sajta The Players Tribune, Legal Zooma, Juiceroa i dizajnera video-igara Scopely.

Brajantova firma danas ima aktivu vrednu dve milijarde dolara, sa investicijama u desetinama kompanija. Brajant Stibel je investirao u Del, Alibabu, Epik gejms (tvorci Fortnajta), kao i kompaniju za digitalna plaćanja Klarna.

Bogatstvo Kobija Brajanta u vreme smrti procenjuje se na oko 600 miliona dolara.

Tokom karijere Brajant je samo od plate u NBA zaradio 323 miliona dolara. Takođe se procenjuje da je inkasirao oko 350 miliona dolara od sponzorstava.

U debitantskoj sezoni u NBA 1996. plata mu je bila 1,015 miliona dolara. Do kraja karijere prosečno je zarađivao preko 25 miliona dolara godišnje samo od osnovne plate. Najveću platu imao je u sezoni 2013-2014. kada je primio 30.453.805 dolara, piše Celebrity Net Worth.

Brajantovih 323 miliona predstavljaju drugu po veličini zaradu od plate u istoriji NBA. Ispred njega je samo Kevin Garnet sa 334 miliona dolara.

Brajant je od plate i sponzorskih ugovora zaradio više od 680 miliona dolara (pre odbitka poreza).

To je najviše što je zaradio neki sportista iz sveta timskih sportova. Jedini sportisti koji su zaradili više od njega postigli su to u pojedinačnim sportovima a to su Tajger Vuds, Mihael Šumaher i Flojd Mejveder.

Ali nije samo NBA donela toliko bogatstvo Brajantu.

U martu 2014. osnovao je kompaniju Kobe Inc. koja mu je služila za privatne investicije. Tako je Brajant kupio 10 odsto udela u proizvođaču sportskih pića Bodi armor za šest miliona dolara. Potom je u avgustu 2018. Koka-Kola kupila udeo u Bodi armoru, a prema toj transakciji vrednost cele kompanije bi iznosila dve milijarde dolara, što znači da je Brajantova investicija od šest miliona, barem na papiru, narasla na 200 miliona dolara, pre odbitka poreza.

strana 1 od 190 idi na stranu