Desetkovan promet putnika u Kini: Superbrzi vozovi van stroja

Peking -- Promet putnika u Kini je zbog izbijanja koronavirusa prvog dana proslave Lunarne nove godine pao za 28,8 odsto u odnosu na godinu ranije.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Epa, Wu Hong
Foto: Epa, Wu Hong

Lju Sjaoming, zamenik ministra saobraćaja, naveo je da je u subotu, prvog dana svetkovanja Lunarne nove godine, u civilnom avio-prevozu broj putnika bio manji za 41,6 procenata, u železničkom saobraćaju za 41,5 odsto, a u drumskom za 25 odsto, preneo je CNBC.

U nastojanju da spreči širenje virusa, vlada u Pekingu ohrabruje ljude da ostaju kod kuće, otkazala je velike javne događaje i ograničila putovanja.

Kinesko preduzeće Železnica Čengdu najavilo je da će suspendovati jedan broj linija za vozove velike brzine, uključujući i neke do Šangaja, tokom narednih nekoliko dana sve do početka februara.

Vlasti stalno ističu potrebu da građani nose maske za lice, a u nekim lokalnim samoupravama su čak uveli i novčane kazne za one koji ih na javnim mestima ne nose.

Vang Đijangping, zamenik ministra za industriju i informacione tehnologije, izjavio je da se suočavaju sa ozbiljnim nedostatkom razne zaštitne opreme imajući u vidu tražnju, a najakutnija je situacija s manjkom zaštitnih odela i maski za lice, pre svega u Vuhanu, epicentru epidemije.

Kao primer je naveo da je dnevno potrebno oko 100.000 zaštitnih odela, ali da dnevni kapacitet proizvodnje u najboljem slučaju iznosi tek par desetina hiljada komada. Da bi se zadovoljile potrebe za medicinskom opremom, Vang je najavio da se sada 40 odsto ukupnih proizvodnih kapaciteta vraća u pogon, uprkos proslavi Lunarne nove godine, prenosi CNBC.

Radnici u fabrici u gradu Linliju, u kineskoj pokrajini Hunan rade non-stop kako bi napravili što više maski koje će se koristiti u borbi protiv koronavirusa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 190 idi na stranu