Berlin: U toku razgovor o železničkoj vezi Beograd - Priština

Berlin -- U Berlinu je u toku sastanak o obnovi železničkog putničkog i kargo saobraćaja između Beograda i Prištine.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Depositphotos, gyn9037
Foto: Depositphotos, gyn9037

Sastanak je iniciran u dogovoru specijalnog izaslanika predsednika SAD Ričarda Grenela i predsednika Srbije Aleksandra Vučića, saznaje Tanjug.

Delegaciju Srbije, prema Tanjugovim informacijama, predvodi direktor Kancelarije za KiM Marko đurić, a prištinsku stranu, kako navode mediji na albanskom, predstavlja Džema Veseli, zadužen u privremenoj administarciji za drumski saobraćaj i Rame Kupeva, zadužena za putnu infrastrukturu.

Prema Tanjugovom izvoru, na sastanku u Berlinu razgovara se samo o komercijalnim temama, pošto je uslov Beograda za nastavak političkog dijaloga, koji će se i dalje voditi pod okriljem EU, ukidanje taksi od 100 odsto na robu iz centralne Srbije i BiH, koje je uvela Priština.

Železnički saobraćaj između centralnog Kosova i juga centralne Srbije u prekidu je duže od dve decenije. Infrastrukturno povezivanje Beograda i Prištine bila je jedna od glavnih tema razgovora Vučića i Grenela u petak u Beogradu, kada je američki diplomata najavio da će se o detaljima sporazuma o obnovi železničkih usluga razgovarati na sastanku u Berlinu u ponedeljak.

Grenel, inače ambasador SAD u Nemačkoj, kaže da bi sporazum o obnovi železničkog saobraćaja između Beograda i Prištine bio važan za obe strane.

strana 1 od 190 idi na stranu