Stočari se izborili za zabranu uvoza medveda

Francuski predsednik Emanuel Makron odlučio je da prekine program preseljenja smeđih medveda iz Slovenije na područje Pirineja.

Svet

Izvor: Agroklub

Petak, 24.01.2020.

14:22

Stočari se izborili za zabranu uvoza medveda
Foto: Depositphotos/michelangeloop

Naime, tamošnji stočari godinama protestuju smatrajući medvede odgovornim za uništavanje stočnog fonda.

Za vreme prošlogodišnje trke Tur d Frans (Tour de France) čak su pretili blokiranjem kolone sa svojim stadima ako predsednik ne prihvati poziv na sastanak, piše portal Agroklub.

"Predsednik nam je obećao na sastanku da prestaje sa naseljavanjem medveda i da to više neće dopuštati", izjavio je čelnik udruženja pirinejskih uzgajivača ovaca i goveda Žan Pjer Pomies, dodavši kako je Makron shvatio probleme koje medvedi stvaraju pirinejskim seljacima.

Uvezeni iz Slovenije

Smatra se da je francuska populacija smeđeg medveda izumrla 1990-ih godina zbog prekomernog lova pa su odlučili da uvoze medvede iz Slovenije i puštaju ih u divljinu.

Godine 1994. francuska i slovenačka vlada sklopile su sporazum kojim je Slovenija sve ove godine donirala Francuskoj više desetina mužjaka i ženki medveda, kako bi mogli da se razmnožavaju i da jačaju populaciju.

Odmah na početku, seljaci su se žalili na agresivnost novonastanjenih medveda i njihovih potomaka smatrajući da ih je na Pirinejima sada previše i da im nanose ogromne štete.

Učestali napadi na stoku

Kako piše Euronews, veruje se da u divljini Pirineja postoji oko 40 medveda, što je dvostruko više nego 2010. Takođe su učestali i napadi medveda na stoku. U početku ih je bilo između 100 i 200 godišnje na Pirinejima, uključujući Španiju, Francusku i Andoru, a 2018. godine broj napada povećao se na 400.

Ipak, grupa za zaštitu prava životinja, Ferus, kaže da je predsednik još jednom popustio radikalnoj grupi poljoprivrednih predstavnika navodeći kako tamošnji stočari dobijaju velike naknade za ubijenu stoku.

Alejn Rejnes, direktor grupe Zemlja medveda, rekao je za AP kako veruje da je stvarni broj životinja koje su ubili medvedi daleko manji od 1.500, za koje pirinejski stočari tvrde da su ih izgubili prošle godine.

Takođe dodaje da ova zabrana ne može da potraje jer je Francuska evropskim zakonom dužna da osigura održivost populacije medveda.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: