Direktoru 346 miliona: Tesla dostigla vrednost od 100 milijardi dolara

Tržišna vrednost američkog proizvođača električnih automobila Tesla prvi je put prebacila iznos od 100 milijardi dolara u utorak.

Svet

Izvor: Investitor.me

Četvrtak, 23.01.2020.

13:00

Direktoru 346 miliona: Tesla dostigla vrednost od 100 milijardi dolara
Foto: Depositphotos, viz-arch

Tesla je tako postala prva berzanska kompanija iz te industrije kojom je to pošlo za rukom.

Istovremeno je osnivač i direktor kompanije Ilon Mask, zahvaljujući tržišnom rekordu kompanije, na putu da primi platu od 346 miliona dolara.

Deonice Tesle su tog dana porastale za dodatnih 1,4 procenata na 550 dolara a potom za 7,2 odsto nakon što su analitičari Nju strit risrča svoje prognoze za cenu akcija Tesle u narednih 12 meseci povećali na 800 dolara. Analitičari su to obrazložili rezultatima Tesle u protekloj godini.

Teslina tržišna vrednost mora da zadrži nivo od 100 milijardi dolara u periodu od šest meseci, da bi se aktivirala prva tranša opcija koja će omogućiti Masku da kupi dodatne akcije, prenosi Investitor.

Tesla ne isplaćuje Masku mesečnu zaradu ili bonus, ali njegov paket naknada za 2018. oborio bi sve rekorde plata izvršnih direktora ako deonice nastave rast i postignu ključne ciljeve proizvodnje, ocenjuju analitičari.

Vrednost Teslinih akcija se više nego udvostručila u poslednja tri mjeseca i, neposredno pre Božića, dostigle su 420 dolara po deonici. Upravo je tu cenu priželjkivao Mask, u svom naumu da firmu pretvori u klasičnu privatnu.

Mask trenutno poseduje petinu kompanije ili 34 miliona deonica i mogao bi da stekne dodatnih 20 miliona ako sve bude išlo po planu, objavio je Rojters.

Tesla je nadmašio vrednost Dženeral Motorsa (GM) i sada vredi više od GM-a i Forda zajedno, nakon burne godine u kojoj se Mask ponovno sukobio sa američkim regulatorima zbog problema u Teslinim fabrikama u Kaliforniji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

19 h

Podeli: