"Italija i Britanija rizikuju suočavanje sa američkim tarifama"

Njujork -- Druga faza trgovinskog sporazuma sa Kinom ne mora nužno da bude "veliki prasak" koji će otkloniti sve postojeće tarife.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Depositphotos, stillfx
Foto: Depositphotos, stillfx

"Možemo da radimo na drugoj fazi sporazuma s kojim će nestati neke tarife. To možemo da radimo fazno kako pregovori odmiču", rekao je američki ministar finansija Stiven Menučin u intervjuu za Volstrit DŽornal.

On je takođe upozorio da će se Italija i Velika Britanija suočiti sa američkim tarifama ako nastave sa inicijativom o uvođenju digitalnog poreza za kompanije poput Alfabetovog Gugla i Fejsbuka, navodi list a prenosi Rojters.

Menučinovo upozorenje Italiji i Britaniji usledilo je nakon što je Francuska odložila svoj digitalni porez i obavezala se sa Sjedinjenim Državama na izbegavanje trgovinskog rata bar do kraja ove godine.

Britanski premijer Boris Džonson je u decembru obećao da će velike multinacionalne kompanije plaćati pošteno svoj deo poreza, uključujući i porez na digitalne usluge.

Italija je odobrila sličan porez u budžetu za 2019. godinu, ali ga još nije aktivirala. Menučin je rekao da se nada da će Britanija i Italija suspendovati planove o uvođenju poreza, prema navodima lista.

"Ako ne, suočiće se sa tarifama predsednika Trampa. Slične razgovore imaćemo s njima", dodao je. Američki ministar finansija je takođe rekao da će Trampova administracija predložiti dodatno smanjenje poreza za srednju klasu u SAD-u.

"Upravo smo u procesu njegovog projektovanja i ubrzo ćemo izaći s predlogom".

Predlog za smanjenje poreza podudara se vremenski sa nastojanjima predsednika Trampa da pojača svoju kampanju za reizbor na predsedničkim izborima 2020, primećuje Rojters.

strana 1 od 190 idi na stranu