"Italija i Britanija rizikuju suočavanje sa američkim tarifama"

Druga faza trgovinskog sporazuma sa Kinom ne mora nužno da bude "veliki prasak" koji će otkloniti sve postojeće tarife.

Svet

Izvor: Tanjug

Sreda, 22.01.2020.

09:35

Foto: Depositphotos, stillfx

"Možemo da radimo na drugoj fazi sporazuma s kojim će nestati neke tarife. To možemo da radimo fazno kako pregovori odmiču", rekao je američki ministar finansija Stiven Menučin u intervjuu za Volstrit DŽornal.

On je takođe upozorio da će se Italija i Velika Britanija suočiti sa američkim tarifama ako nastave sa inicijativom o uvođenju digitalnog poreza za kompanije poput Alfabetovog Gugla i Fejsbuka, navodi list a prenosi Rojters.

Menučinovo upozorenje Italiji i Britaniji usledilo je nakon što je Francuska odložila svoj digitalni porez i obavezala se sa Sjedinjenim Državama na izbegavanje trgovinskog rata bar do kraja ove godine.

Britanski premijer Boris Džonson je u decembru obećao da će velike multinacionalne kompanije plaćati pošteno svoj deo poreza, uključujući i porez na digitalne usluge.

Italija je odobrila sličan porez u budžetu za 2019. godinu, ali ga još nije aktivirala. Menučin je rekao da se nada da će Britanija i Italija suspendovati planove o uvođenju poreza, prema navodima lista.

"Ako ne, suočiće se sa tarifama predsednika Trampa. Slične razgovore imaćemo s njima", dodao je. Američki ministar finansija je takođe rekao da će Trampova administracija predložiti dodatno smanjenje poreza za srednju klasu u SAD-u.

"Upravo smo u procesu njegovog projektovanja i ubrzo ćemo izaći s predlogom".

Predlog za smanjenje poreza podudara se vremenski sa nastojanjima predsednika Trampa da pojača svoju kampanju za reizbor na predsedničkim izborima 2020, primećuje Rojters.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: