Gde najviše cure privatni podaci: Evropske kompanije kažnjene sa 114 miliona evra

Za kršenje Opšte uredbe o zaštiti podataka do sada su naplaćene brojne kazne u zemljama Evropske unije.

Svet

Izvor: SEEbiz

Sreda, 22.01.2020.

09:10

Gde najviše cure privatni podaci: Evropske kompanije kažnjene sa 114 miliona evra
Foto: Depositphotos, LukaFunduk

Iako nam se danas nekako čini da je svojevremeno velika halabuka oko GDPR-a bila preterana, činjenica stoji da je većina firmi i organizacija usaglasila svoje načine korišćenja privatnih podataka s Uredbom EU, a oni koji to nisu učinili na zadovoljavajući način kažnjeni su pozamašnim iznosima.

Prema izveštaju koji donosi pravna kompanija DLA Piper, firme u Evropi su zbog kršenja GDPR do sada kažnjene s ukupno 114 miliona evra, a zabeleženo je 160.000 slučajeva nezakonitog korišćenja podataka, prenosi SEEEbiz.

Najviše slučajeva curenja privatnih podataka zabeleženo je u Holandiji, Nemačkoj i Velikoj Britaniji, a najveću pojedinačnu kaznu od 50 miliona evra je platio francuski Gugl zbog netransparentnosti poslovanja.

U ovaj izveštaj nije uneta statistika britanske agencije ICO, prema kojoj bi firme u Ujedinjenom kraljevstvu trebale da plate kaznu od 329 miliona evra, obzirom na to da ni jedna tamošnja presuda još nije postala pravosnažna.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: