Tonu sve dublje: Avio-gigant planira da pozajmi 10 milijardi dolara?

Boing pregovara s bankama o pozajmici 10 ili više milijardi dolara zbog velikih troškova nakon dje nesreće aviona 737 maks, rekao je za Rojters anonimni izvor.

Svet

Izvor: index.hr

Utorak, 21.01.2020.

14:45

Tonu sve dublje: Avio-gigant planira da pozajmi 10 milijardi dolara?
Foto: Epa, Gary He

CNBC je u ponedeljak prvi izvestio o tim pregovorima, prenoseći navode izvora da je američka kompanija do sada od banaka pribavila najmanje šest milijardi dolara. Izvor je naveo da paralelno razgovaraju i s drugim zajmodavcima o dodatnim iznosima.

Neimenovani izvor je u ponedeljak Rojtersu potvrdio informaciju o razgovorima, ali još nije poznat tačan iznos koji Boing pokušati da pribavi ni hoće li se odlučiti za prodaju novih obveznica.

Ključno pitanje za Boing je fleksibilnost s obzirom na to da nije jasno koliko će dugo avioni 737 maks biti povučeni iz prometa.

U Boingu su odbili da komentari[u one navode.

Rojters je prošlog petka izvestio da Savezna uprava za vazduholovstvo (FAA) verovatno neće odobriti povratak aviona u promet pre marta, dodajući da bi mogli da ostanu prizemljeni i do aprila ili čak i duže, prenosi Index.

Avioni su prizemljeni u martu prošle godine nakon dve nesreće u kojima je ukupno stradalo 346 ljudi.

Boing je juče potvrdio da je privremeno obustavio proizvodnju 737 maks u američkoj saveznoj državi Vašington.

"Proizvodnja aviona maks privremeno je obustavljena u fabrici 737. Fabrika u Rentonu nastavlja s radom jer su naši timovi fokusirani na nekoliko kvalitetnih inicijativa", saopštili su iz kompanije.

U Boingu procenjuju da ih je prizemljenje tih aviona do sada koštalo više od devet milijardi dolara. Očekuje se da će poslovni izveštaj za četvrti kvartal pokazati još veći iznos, napominje Rojters.

Zaustavljena proizvodnja takođe povećava troškove, kao i isplate naknada avio-kompanijama za izgubljene letove.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Svet

Sledi zabrana: Nova pravila za iznajmljivanje stana

Američka digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata širom sveta.

8:21

12.3.2024.

6 d

Podeli: