PwC u Davosu: Najveći pesimizam direktora svetskih kompanija od 2012.

Davos -- Generalni direktori kompanija iz 83 zemlje sveta pokazuju na početku nove decenije rekordne nivoe pesimizma u pogledu globalne ekonomije.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Depositphotos/Arsgera
Foto: Depositphotos/Arsgera

To su pokazali rezultati istraživanja revizorsko-konsultantske kuće PwC (Prajsvoterhaukupers), koji su predstavljeni sinoć na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu.

Čak 53 odsto od ukupno 1.581 anketiranih svetskih direktora predviđa pad stope privrednog rasta u 2020, što predstavlja rast u odnosu na 29 procenata u 2019. i na samo pet posto u 2018. godini.

Ovo je najviši nivo pesimizma od 2012, kada je PwC prvi put postavio ovo pitanje u svom globalnom istraživanju, navodi se u saopštenju kompanije.

S druge strane, broj generalnih direktora koji predviđa porast stope privrednog rasta je opao sa 42 odsto, koliko je iznosio 2019, na samo 22 procenta 2020. godine.

Pesimizam generalnih direktora je posebno zastupljen u Severnoj Americi (63%), Zapadnoj Evropi (59%) i na Bliskom Istoku (57%), gde poslovni lideri predviđaju niži globalni rast u nastupajućoj godini.

"Uzevši u obzir sveprisutnu neizvesnost u pogledu trgovinskih tenzija, geopolitičke probleme i nedostatak dogovora u vezi sa rešavanjem klimatskih promena, uopšte ne iznenađuje pad nivoa optimizma u pogledu privrednog rasta - iako iznenađuju promene u stavu prema celoj situaciji”, izjavio je Bob Moric, globalni predsednik kompanije PwC.

Generalni direktori nemaju pozitivno mišljenje ni o izgledima njihovih kompanija u godini koja je pred njima, jer je samo 27 odsto "veoma sigurno“ u rast svojih kompanija, što je najmanji procenat još od 2009. i pad u odnosu na lanjskih 35 procenata.

Kina i Indija najveći optimisti

Kod trenda opadanja optimizma u celom svetu prisutne su ozbiljne oscilacije u zavisnosti od zemlje. Kina i Indija pokazuju najveću dozu optimizma među najvažnijim ekonomijama sa 45 posto i 40 odsto, respektivno, slede SAD sa 36 procenata, Kanada sa 27, Ujedinjeno Kraljevstvo sa 26, Nemačka sa 20, Francuska sa 18 i na poslednjem mestu Japan sa samo 11 odsto direktora koji su prilično sigurni u rast prihoda u 2020.

Sjedinjene Američke Države su se održale kao vodeće tržište za ulaganje, od koga 30 posto generalnih direktora očekuje ostvarenje rasta u narednih 12 meseci, dok 29 procenata njih očekuje rast od Kine.

Međutim, postojeći trgovinski konflikti i političke tenzije su ozbiljno umanjili privlačnost SAD za generalne direktore u Kini.

Tokom 2018. godine 59 procenata generalnih direktora iz Kine je izabralo SAD kao jedno od tri ključna tržišta za rast i razvoj, dok je u 2020. ovaj procenat dramatično opao na samo 11 odsto. Gubitak za SAD je dobitak za Australiju jer sada 45 posto kineskih direktora, u odnosu na devet procenata od pre dve godine, smatra Australiju jednim od tri ključna tržišta za ostvarivanje rasta.

Ostale zemlje koje čine prvih pet tržišta za ostvarenje rasta su iste kao i prethodne godine - Nemačka (13%), Indija (9,0%) i Ujedinjeno Kraljevstvo (9,0%).

Najveće pretnje po rast kompanija

Kada su 2019. godine generalni direktori upitani da navedu najveće pretnje po rast njihovih kompanija, neizvestan privredni rast se našao tek na 12. mestu. Međutim, ove godine je skočio na treću poziciju, odmah iza trgovinskih konflikta i višegodišnje preopterećenosti regulativom, koja je ponovo na vrhu liste razloga za zabrinutost poslovnih lidera u svetu.

Generalni direktori su izuzetno zabrinuti zbog sajberkriminala, klimatskih promena i štete koja je naneta životnoj sredini. Međutim, uprkos sve većem broju ekstremnih vremenskih pojava i intenzivnoj debati o ovoj temi, značaj drugih pretnji i dalje zasenjuje klimatske promene, koje se za poslovne lidere još uvek ne nalaze u prvih deset pretnji po rast i razvoj.

Takođe više od dve trećine učesnika ankete na globalnom nivou smatra da će vlade uvesti nove zakonske propise kako bi se regulisao sadržaj na internetu i društvenim mrežama i prekinula dominacija tehnoloških kompanija.

Mada generalni direktori smatraju da je nedostatak ključnih veština i dalje najveća pretnja po rast i iako se slažu da prekvalifikacija/dodatno osposobljavanje zaposlenih predstavlja najbolji način za prevazilaženje tog problema, činjenica je da ne ostvaruju neki napredak na tom planu jer je samo 18 odsto njih izjavilo da je ostvarilo "značajan napredak“ u pogledu uvođenja programa dodatnog osposobljavanja zaposlenih. Isto mišljenje dele i zaposleni. U zasebnoj anketi koju je sprovela kompanija PwC, 77 procenata od 22.000 radnika širom sveta je izjavilo da bi voleli da nauče nove veštine ili da se prekvalifikuju, dok samo 33 odsto smatra da im je data mogućnost da razviju digitalne veštine izvan svojih uobičajenih radnih zaduženja.

Uticaj klimatskih promena

I na kraju, iako ne svrstavaju klimatske promene među prvih deset razloga za zabrinutost, sve više generalnih direktora ceni preduzimanje mera da se smanji ugljenični otisak.

U odnosu na pre deset godina sada postoji dvostruko veća verovatnoća da će se generalni direktori "potpuno složiti“ da će investiranjem u inicijative o klimatskim promenama unaprediti dobru reputacionu poziciju (30% u 2020. godini u odnosu na 16% u 2010. godini).

Danas 25 odsto generalnih direktora, naspram 13 procenata 2010, smatra da inicijative o klimatskim promenama rezultiraju novim mogućnostima za njihove kompanije u pogledu proizvoda i usluga.

Najdramatičnija promena je registrovana u Kini, gde je 2010. godine samo dva odsto generalnih direktora smatralo da klimatske promene predstavljaju mogućnosti, dok se ovaj procenat u 2020. popeo na 47 procenata, zaključuje se u istraživanju PwC-a.

strana 1 od 190 idi na stranu