Kasnio na panel, pa napao radikalne socijaliste: "Američki model je primer za ceo svet"

Danas se u Davosu, u Švajcarskoj, održava godišnje okupljanje Svetskog ekonomskog foruma (WEF).

Svet

Izvor: index.hr

Utorak, 21.01.2020.

12:45

Kasnio na panel, pa napao radikalne socijaliste:
Foto: Epa, Gian Ehrenzeller

Među govornicima panela bila je mlada aktivistkinja Greta Tunberg, a nakon nje, na pozornicu je stupio američki predsednik Donald Tramp.

Kasnio na panel

Pre Trampovog govora prikazan je film o gubitku biološke raznolikosti i kako upotreba pesticida uzrokuje odumiranje pčela.

Govor Donalda Trampa bio je predviđen za 11:30 po lokalnom vremenu, ali je došlo do kašnjenja. U 11:42 na pozornici se pojavio hor koji je otpjvao staru švajcarsku pesmu iz 16. veka.

"Američki model je primer za ceo svet"

Kada se američki predsednik pojavio pred publikom, započeo je svoj govor time kako su Sjedinjene Države u naponu snage i kako je njegova administracija oporavila ekonomiju SAD. Rekao je kako nikada nije bio pozitivniji u pogledu američke budućnosti, da se značajno smanjuje nezaposlenost, rastu plate i da je primetan napredak u pogledu zaposlenosti manjina i žena.

"Otvorili smo sedam miliona radnih mesta otkad sam preuzeo dužnost. U toku poslednje administracije u SAD je zatvoreno 60.000 fabrika, a za vreme moje uprave otvorili smo novih 12.000", rekao je Tramp, prenosi Index.

"Danas predstavljam američki model kao primjer za celi svet; model koji je za radnike, građane i za porodice", kazao je i dodao kako Sjedinjene Države imaju najmanje poreze u svetu.

Zatim je prešao na temu trgovinskog rata s Kinom i rekao kako pregovori s tom zemljom napreduju i kako će uskoro ući u drugu fazu.

Napao radikalne socijaliste

Rekao je da je SAD među državama s najčišćom vodom i vazduhom na svetu i da su Sjedinjene Države sada najčišće u posljednjih 40 godina. Upozorio je kako je vreme za nadu i optimizam, a ne za strahovanja i apokaliptična predviđanja. Rekao je da su pesimisti dovoljno upravljali životima građana i da SAD neće dopustiti da radikalni socijalisti unište američku ekonomiju.

Podsetimo, na početku panela govorili su Greta Tunberg i drugi mladi aktivisti. Upozorili su da je važno shvatiti koliko je ozbiljna situacija s klimatskim promenama i kako nemamo puno vremena da rešimo problem globalnog zagrevanja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: