Milioni za bezbednost elite u švajcarskim Alpima: Snajperi i vojnici na sve strane

U Davosu se održava jubilarni 50. Svetski ekonomski forum.

Svet

Izvor: B92

Utorak, 21.01.2020.

11:41

Milioni za bezbednost elite u švajcarskim Alpima: Snajperi i vojnici na sve strane
Foto: Epa, Allesandro Della Valle

Očuvanje bezbedonosti predsednika, šefova država i lidera globalnog poslovanja nije ni lako, a ni jeftino.

Predsednik SAD Donald Tramp, predsednica Evropske centralne banke Krisitn Lagard i nemačka kancelarka Angela Merkel samo su neka od poznatih imena koja prisustvuju samitu u švajcarskim Alpama.

Vojnici patroliraju ulicama gradića, česte su bezbednosne provere osoblja, vozila i prtjaga na prilaznim putevima tom području.

Kanton Grišun objavio je podatke troškova za 2020. godinu i kažu da se očekuje da će dodatni troškovi za sigurnost ovogodišnjeg foruma biti oko devet miliona švajcarskih franaka (8,3 miliona evra).

Četvrtinu tih troškova snosi Svetski ekonomski forum (oko 2,25 miliona franaka), drugu četvrtinu Kanton Grišun, opština Davos plaća jednu osminu troškova, a savezna vlada oko trećinu (oko 3,3 miliona švajcarskih franaka). Švajcarski parlament odobrio je raspoređivanje do 5.000 pripadnika oružanih snaga u periodu 2019-2021 za "dužnosti civilne podrške".

"Sveukupno, troškovi razmeštanja trupa na godišnjem sastanku Svetskog ekonomskog foruma približno su isti kao i troškovi istih bataljona tokom redovne obuke. Prethodnih godina raspoređivanje oružanih snaga koštalo je oko 32 miliona švajcarskih franaka po forumu", dodali su.

Švajcarska vlada navodi da je "teroristička pretnja u mnogim evropskim zemljama i dalje povišena ili velika" i da "niz napada u Evropi i njihov značajan medijski uticaj takođe mogu podstaći radikalizovane osobe u Švajcarskoj da izvrše terorističko nasilje".

Svetski ekonomki forum je način da Švajcarska privuče globalnu političku i poslovnu zajednicu, nastavljajući ono što švajcarska vlada naziva njhovom "dugogodišnjom tradicijom služenja kao zemlja domaćin za međunarodne konferencije i skupove".

Sigurnosni troškovi mogu se povećati ako postoji izuzetno veliki broj ljudi koji su označeni kao "međunarodno zaštićeni ljudi" ili u slučaju nepredviđenih vremenskih nepogoda. Neki učesnici, na primer korporativni lideri, često koriste sopstvene bezbednosne službe.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: