Greta pokrenula lavinu: Vozom do Davosa VIDEO

Davos -- Švedska aktivistkinja Greta Tunberg je poznata po kritikama ljudi koji lete avionom i često prelazi desetine hiljada kilometara brodom ili vozom.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Epa,Valentin Flauraud
Foto: Epa,Valentin Flauraud

Mnogi su odlučili da slede njen primer, a među njima i novinari "Blumberga" koji odlučili da ove godine na Svetski ekonomski forum u Davosu dođu vozom, "zelenom verzijom" letenja.

Jutarnjim vozom iz Londona krenuli su put Davosa, na 12-časovno putovanje.

Iako je komplikovano doći do preciznog zaključka o tome koji su benefiti putovanja vozom u odnosu na avion, brojke su zapanjujuće.

Kompanija "Jurostar" procenjuje da se u toku leta od Londona do Pariza ispusti 64.2 kilograma ugljen-dioksida, dok se putovanjem vozom ta brojka smanjuje na samo 4,1 kilograma CO2.

Ipak, nije sve tako jednostavno, uticaj na životnu sredinu zavisi od mnogo faktora, kao na primer dužina puta, kojom vrstom voza se vozimo i kojom brzinom se on kreće, kao i njegova brzina, količina tereta koju nosi i, najvažnije vrsta goriva koju koristi.

Ono što putnike često odvlači od putovanja vozovima su cene karata, koje su često više od avionskih, što mnogi smatraju političkom odlukom koja bi morala da se promeni.

strana 1 od 190 idi na stranu