EU preti sankcijama zbog bušenja u kiparskim vodama: Erdogan odbacio "ultimatume"

Brisel -- Evropska unija upozorila je Tursku da je protiv svakog ilegalnog bušenja u potrazi za naftom u istočnom Sredozemlju, posebno u kiparskim vodama.

Izvor: Beta
Podeli
Foto: Epa/ERDEM SAHIN
Foto: Epa/ERDEM SAHIN

Naime, zvanična Ankara objavila je da je stigao brod za istraživanje južno od tog ostrva.

"Svi članovi međunarodne zajednice treba da se uzdrže od svakog delovanja koje može da ugrozi regionalnu stabilnost i bezbednost", rekao je portparol šefa evropske diplomatije Žozepa Borela u saopštenju objavljenom juče.

On je dodao da namera Turske da pokrene nove aktivnosti istraživanja i bušenja u celom regionu ide u suprotnom pravcu od tog.

Tursko ministarstvo spoljnih poslova objavilo je danas da je brod Javuz stigao u vode južno od Kipra da sprovodi aktivnosti bušenja.

"Kiparski Turci imaju prava na to polje... isto toliko koliko i kiparski Grci. Dve strane će deliti prihode ako se pronađu nafta ili prirodni gas", navodi se u saopštenju.

Kipar je danas optužio Tursku da se pretvorila u piratsku državu u istočnom Sredozemlju, navodi se u saopštenju kiparskog predsedništva.

"Turska uporno nastavlja da sledi put međunarodne nelegalnosti", navodi se u tekstu.

EU je spremna da uvede ciljane sankcije protiv osoba ili kompanija odgovornih za nedozvoljena istraživanja za naftom u istočnom Sredozemlju ili koja su uključena u te aktivnosti.

Pripremni spisak bi mogao da se razmatra na sastanku ministara spoljnih poslova sutra u Briselu. Sankcije bi mogle da se sastoje u zabrani dolaska na teritoriju EU i zamrzavanju imovine. Takođe bilo bi zabranjeno davati zajmove osobama ili kompanijama na spisku.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan je govoreći u Berlinu gde prisustvuje konferenciji o Libiji odbacio "ultimatume" Evropske unije. On je podsetio da je Turska prihvatila oko četiri miliona izbeglica, uglavnom Sirijaca i da bi mogla da otvori vrata ka Evropi.

strana 1 od 190 idi na stranu