EU preti sankcijama zbog bušenja u kiparskim vodama: Erdogan odbacio "ultimatume"

Evropska unija upozorila je Tursku da je protiv svakog ilegalnog bušenja u potrazi za naftom u istočnom Sredozemlju, posebno u kiparskim vodama.

Svet

Izvor: Beta

Nedelja, 19.01.2020.

16:55

EU preti sankcijama zbog bušenja u kiparskim vodama: Erdogan odbacio
Foto: Epa/ERDEM SAHIN

Naime, zvanična Ankara objavila je da je stigao brod za istraživanje južno od tog ostrva.

"Svi članovi međunarodne zajednice treba da se uzdrže od svakog delovanja koje može da ugrozi regionalnu stabilnost i bezbednost", rekao je portparol šefa evropske diplomatije Žozepa Borela u saopštenju objavljenom juče.

On je dodao da namera Turske da pokrene nove aktivnosti istraživanja i bušenja u celom regionu ide u suprotnom pravcu od tog.

Tursko ministarstvo spoljnih poslova objavilo je danas da je brod Javuz stigao u vode južno od Kipra da sprovodi aktivnosti bušenja.

"Kiparski Turci imaju prava na to polje... isto toliko koliko i kiparski Grci. Dve strane će deliti prihode ako se pronađu nafta ili prirodni gas", navodi se u saopštenju.

Kipar je danas optužio Tursku da se pretvorila u piratsku državu u istočnom Sredozemlju, navodi se u saopštenju kiparskog predsedništva.

"Turska uporno nastavlja da sledi put međunarodne nelegalnosti", navodi se u tekstu.

EU je spremna da uvede ciljane sankcije protiv osoba ili kompanija odgovornih za nedozvoljena istraživanja za naftom u istočnom Sredozemlju ili koja su uključena u te aktivnosti.

Pripremni spisak bi mogao da se razmatra na sastanku ministara spoljnih poslova sutra u Briselu. Sankcije bi mogle da se sastoje u zabrani dolaska na teritoriju EU i zamrzavanju imovine. Takođe bilo bi zabranjeno davati zajmove osobama ili kompanijama na spisku.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan je govoreći u Berlinu gde prisustvuje konferenciji o Libiji odbacio "ultimatume" Evropske unije. On je podsetio da je Turska prihvatila oko četiri miliona izbeglica, uglavnom Sirijaca i da bi mogla da otvori vrata ka Evropi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Svet

Sledi zabrana: Nova pravila za iznajmljivanje stana

Američka digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata širom sveta.

8:21

12.3.2024.

7 d

Podeli: