Kontrola: Pod lupom finansijski transferi političara

Libanska centralna banka zatražila je od poslovnih banaka da istraže novčane transfere političara i službenika u inostranstvo u periodu od 17. i 31. decembra.

Svet

Izvor: B92

Petak, 17.01.2020.

09:32

Kontrola: Pod lupom finansijski transferi političara
Foto: Depositphotos, dyoma2

Antivladini protesti su naterali banke da primene neformalne kontrole kapitala koje blokiraju takve transakcije.

Komisija za borbu protiv pranja novca je u cirkularnom pismu od 9. januara zatražila od banaka da identifikuju libanke izvore sredstava deponovanih na inostranim računima i da prijave sumnjive aktivnosti u vezi sa takvim računima, javlja Rojters.

U cirkularu, u koji je britanska agencija danas imala uvid, zatraženo je od banaka da ispoštuju nalog do 31. januara. U drugom cirkularnom pismu, datiranom 14. januara, Libanska komisija za kontrolu banaka traži od banaka datume i iznose transfera u Švajcarsku od 17. oktobra naovamo, ne zahtevajući imena klijenata koji su izvršili transfere.

Bankama je naloženo da informacije dostave u roku od nedelju dana. Libanska ekonomska kriza se pojačala prošle godine pošto je smanjenje deviznog priliva dovelo do nedostatka dolara potrebnih za finansiranje državnog deficita i uvoznih potreba.

U nastojanju da spreče odliv kapitala, banke su od oktobra pooštrile kontrolu podizanja gotovine i transfera u inostranstvo. Gnev prema bankama izazvao je u utorak nasilne proteste u Bejrutu tokom kojih je veliki broj banaka demoliran.

Guverner centralne banke Rijad Salameh je, u intervjuu za libansku televiziju MTV prošle sedmice, rekao da je od njega zatraženo da istraži transfere koji su izvršeni posle 17. oktobra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: