Šta predlaže novi ruski premijer?

Moskva -- Novi premijer Rusije Mihail Mišustin objanio je u Državnoj dumi kako vidi svoj rad na ovom položaju i šta namerava da zahteva od ministara.

Izvor: Sputnik
Podeli
Foto: Epa, Yuri Kochetkov
Foto: Epa, Yuri Kochetkov

Odgovarajući na pitanja parlamentaraca naglasio je da pozdravlja otvorenu kritiku i naveo ličnu odgovornost članova vlade.

Oporavak odbrambene industrije

Mišustin je skrenuo pažnju na činjenicu da domaća odbrambena industrija pravi visokotehnološke proizvode.

"Njen dalji razvoj je, bez sumnje, naš prioritet. U uslovima stabilizacije državne odbrambene narudžbine posebno je važno oporaviti i normalizovati finansijsku situaciju odbrambenih organizacija, aktivno diverzifikovati preduzeća vojne industrije i povećavati civilnu naučno-istraživačku proizvodnju", naglasio je on, prenosi Sputnjik.

Novac za realizaciju projekata

"Zahvaljujući makroekonomskoj stabilnosti i proficitnom budžetu imamo finansijske izvore za realizaciju svih zadataka koje je postavio predsednik, počevši već od januara ove godine", precizirao je Mišustin.

Za realizaciju predsednikovih naloga u naredne četiri godine biće potrebno četiri biliona rubalja, dodao je on, konkretno 2020. godine – 450 milijardi.

Biznis i nova radna mesta

Mišustin je, takođe, istakao je značaj poboljšanja poslovne klime. "Kako bi se ljudi koji se bave biznisom, uključujući i mlade, osećali samouvereno i zaštićeno, mogli da razvijaju svoj posao, otvaraju nova radna mesta i, što je najvažnije, povećavaju plate zaposlenima", objasnio je on.

Ruski premijer smatra da je za dalji razvoj i rast BDP-a prvenstveno potrebno stimulisati rast investicija i vratiti izgubljeno poverenje između vlasti i biznisa.

On je podsetio da je jedan od prioriteta Putinovog obraćanja Saveznoj skupštini povećanje realnih prihoda građana i naveo da treba usvojiti paket zakona o zaštiti i promociji investicija i osigurati da oni svugde prorade.

Istovremeno, on je naglasio da potrebno da se uklanjaju suvišne administrativne barijere i efikasno sprovesti i dovršiti reformu nadzora i kontrole.

Socijalna pomoć

Novi ruski premijer izjavio je da postoji potreba da se u naredne dve godine razvije sistem ciljane socijalne pomoći za socijalno ugrožene. On je objasnio da postoji veliki broj olakšica i postoji princip za njihovu automatsku raspodelu kada se ne vidi targetirana auditorija gde su one otišle i predložio je da se socijalna pomoć ciljano usmeri.

Sredstva za auto-puteve

Mišustin se založio za ukidanje ograničenja infrastrukture u saobraćajnom sektoru. "Pre svega, radi se o putevima koji povezuju centre oblasti, izlaze na savezne auto-puteve, kao i obilaznicama velikih gradova", objasnio je on.

Pare za ekonomiju

Mišustin je skrenuo pažnju na potrebu aktivnog zajedničkog rada Centralne banke i finansijskog bloka vlade kako bi se privukao novac za realan sektor ekonomije. "Ovo je jedan od najvažnijih zadataka Centralne banke. Ali, naravno, finansijsko-ekonomski blok vlade će, kao i do sada, pružati potrebnu pomoć i aktivno učestvovati u tome", rekao je on poslanicima.

Eskpanzija Rusije u digitalnoj oblasti i tehnološki razvoj

"Rusija ima odlična rešenja i svoje platforme. U tom smislu je veoma važno da pomognemo našim pametnim momcima koji stvaraju ove digitalne platforme i da pomognemo izvozu, gde možemo da pomognemo i gde da se razvijamo“, ocenio je Mišustin.

On je takođe naveo da planira stimulisanje tehnološkog razvoja ekonomije. "Potrebno je izvršiti pravi proboj u digitalizaciji realnog sektora".

strana 1 od 190 idi na stranu