"Sporazumom se ispravljaju greške iz prošlosti"

Predsednik SAD Donald Tramp i potpredsednik kineske vlade Liu He potpisali su prvu fazu trgovinskog sporazuma,

Svet

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 16.01.2020.

09:40

Foto: Depositphotos, ruskpp

Provm fazom spoazuma bi trebalo da se poveća izvoz robe američkih poljoprivrednika i proizvođača, zaštite američke trgovinske tajne i smanje tenzije u dugogodišnjem sporu dve najveće svetske ekonomije.

Tramp je tokom ceremonije potpisivanja u Beloj kući rekao da se sporazumom "ispravljaju greške prošlosti", preneo je juče AP.

Kineski predsednik Si Đinping ocenio je u pismu Trampu, koje je pročitao potpredsednik kineske vlade, da je prva faza sporazuma dobra za Kinu, SAD i ceo svet. Si je u pismu naveo da sporazum pokazuje kako dve zemlje mogu da reše međusobne razlike i pronađu rešenja, na osnovu dijaloga, dodaje Rojters.

Liu je poručio da će Kina pridržavati obaveza iz prve faze sporazuma i da je on dobar za obe zemlje i ceo svet.

Prema sporazumu, Kina će kupovati više američkih proizvoda, zaustaviti praksu vršenja pritiska na strane kompanije da dele svoju tehnologiju i prestati da manipuliše valutom da bi njen izvoz bio jefitniji, navodi Glas Amerike.

SAD su već prestale da Kinu označavaju kao manipulatora valutom, a takođe odustaju od uvođenja novih tarifa na kineske proizvode vredne milijarde dolara, dok će prepoloviti tarife na kineski uvoz od 110 milijardi dolara.

Ostaće, međutim, na snazi tarife na uvoz vredan oko 360 milijardi dolara. Sporazum se, takođe, ne odnosi na kineske subvencije za državne kompanije, što je tema o kojoj će se verovanto raspravljati u sledećim fazama razgovora o trgovini. Dve strane dogovorile su se sredinom decembra o onome što su nazvale prvom fazom sporazuma.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: