Irak kupuje S-400 jer je postao bojno polje SAD i Irana

Moskva -- Irak je postao pravo bojno polje dve zaraćene strane - Irana i SAD, pa je zato veoma zainteresovan za kupovinu ruskih sistema S-400.

Izvor: Sputnik
Podeli
Foto: Depositphotos/zaykinoleg.gmail.com
Foto: Depositphotos/zaykinoleg.gmail.com

Upravo su događaji povezani sa ubistvom iranskog generala Kasema Sulejmanija u Iraku pokazali da je Bagdadu potrebno da ojača protivvazdušnu odbranu.

O nameri iračke Vlade da kupi sisteme protivvazdušne odbrane S-400 od Rusije govori se još od maja prošle godine, kada je ambasador te zemlje u Moskvi rekao da je Bagdad odlučio da kupi te sisteme, ali da još ne postoji mapa puta za dogovor.

"Irak je faktički postao bojno polje između SAD i Irana. Jasno je da u ovoj situaciji zemlja želi da ojača svoju protivvazdušnu odbranu, a sistemi S-400 smatraju se najboljim na svetu. Štaviše, Irak već kupuje savremeno oružje od Rusije, kao što su, na primer, borbeni helikopteri Mi-28 i tenkovi T-90", rekao je za Sputnjik ruski vojni ekspert Jurij Zverev.

Američki mediji navode da je Irak počeo da razmatra kupovinu sistema S-400 od Rusije zbog straha da će izgubiti političku i vojnu podršku SAD.

Irački zvaničnici su izjavili da bi trebalo da nabave S-400. Kako su saopštili, ugovor još nije potpisan, ali Bagdad je u pregovorima sa Moskvom.

Amerikanci će učiniti sve da spreče kupovinu

Ocenjuje se da su za potrebe Iraka sasvim dovoljni i ruski sistemi prethodne generacije S-300, kakve ima i Iran. Bagdad već vodi pregovore sa Moskvom oko nabavke tih sistema i očekuje da će to izazvati otpor u Vašingtonu, a ruski eksperti ne isključuju mogućnost da SAD mogu Iraku uvesti sankcije zbog kupovine ruskog oružja.

"Sudeći po situaciji sa Turskom, kupovina S-400 će uticati na odnose Iraka sa SAD. Amerikanci su pokušali na sve moguće načine da ometaju tu kupovinu, a to ide i do ekonomskih sankcija Turskoj zbog kupovine ruskog oružja", podsetio je Zverev.

Postavlja se i pitanje kako će i preko kojih računa Irak platiti rusko oružje ako Amerikanci njihove račune zamrznu i kako će Bagdad, u tom slučaju, tehnički obezbediti prebacivanje S-400 iz Rusije.

"Na to pitanje odgovor može dati samo iračka Vlada. Ono što mogu da kažem jeste da Amerikanci vrlo čvrsto drže iračku vladu, odnosno, oni je kontrolišu. Ipak, Irak može zaobići SAD kako bi od nas kupio S-300 ili S-400. Isporuka? Mi smo velika država i nikada nismo obraćali pažnju na sankcije ili bilo šta slično, pa se samim tim isporuka može izvršiti na razne načine - i vazdušnim i morskim putem, kako god želite. To jest, mislim da tu nema problema", kaže ekspert Udruženja vojnih politikologa Oleg Glazunov.

Međutim, kaže Glazunov, postoji bojazan da bi iračka vlada mogla da poklekne pod pritiskom Vašingtona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 190 idi na stranu