"Da smo zaista imali dobru ekonomiju, deficit bi se smanjivao a ne povećavao"

Vašington -- Deficit američkog budžeta je na kraju 2019. kalendarske godine premašio iznos od jednog biliona dolara prvi put od 2012. godine, prema podacima američkog SAD.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Depositphotos, digitalstorm
Foto: Depositphotos, digitalstorm

Jaz izmedu vladinih rashoda i prihoda se produbio na 1,02 biliona dolara, što je za 17,1 odsto više nego 2018. godine, pokazuju podaci ministarstva objavljeni u ponedeljak.

U prva tri meseca fiskalne 2020. godine, koja je u SAD počela 1. oktobra, deficit budžeta je porastao za skoro 12 procenata u odnosu na isti period prethodne fiskalne godine i iznosio je 356,6 milijardi dolara, prenosi Raša tudej.

Podaci Ministarstva finansija pokazuju da su i federalna potrošnja i prihodi porasli u prvom kvartalu 2020. fiskalne godine, pri čemu je vlada prihodovala 806,5 milijardi dolara, dok je potrošila više od 1,16 biliona dolara.

Ako se nastavi rast ovim tempom, deficit u fiskalnoj 2020. godini biće veći od 1.000 milijardi dolara, navodi se u tekstu.

"To je nešto više od 100 milijardi dolara mesečno. Rast u 2020. godini biće još veći. Da smo zaista imali dobru ekonomiju, deficit bi se smanjivao a ne povećavao", napisao je Piter Skif iz kompanije "Juro-Pacifik kapital".

Neki ekonomisti su izneli opasku da bi kumulativni budžetski deficit u kalendarskoj 2019. godini bio još gori nego što je bio 2011, kada su se SAD još uvek borile s posledicama finansijske krize, da nije bilo naplate carina u iznosu od 21 milijarde dolara, uglavnom od Kine, kao rezultat trgovinskog rata između dve najveće svetske ekonomije.

Rastući deficit je, kako se dodaje, u suprotnosti s obećanjima predsednika Donalda Trampa da će smanjiti ili čak eliminisati buduće manjkove u državnoj kasi. Kada je početkom 2017. godine stupio na funkciju, Tramp je nasledio deficit od 585 milijardi dolara, a ta cifra od tada samo raste, zaključuje RT.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 190 idi na stranu