Mlada premijerka pokrenula lavinu: Još jedna zemlja želi četvorodnevnu radnu nedelju

Finska premijerka Sana Marin nedavno je izjavila da planira da skrati radno vreme na četiri dana nedeljno i šest sati dnevno.

Svet

Izvor: B92

Utorak, 14.01.2020.

19:40

Mlada premijerka pokrenula lavinu: Još jedna zemlja želi četvorodnevnu radnu nedelju
Foto: Depositphotos, AndrewLozovyi

Posle njene izjave, i Danci su pokrenuli raspravu o skraćivanju radnog vremena, odnosno o uvođenju četvorodnevne radne nedelje.

Prema zvaničnoj anketi Agencije za statistiku, svaka sedma osoba koji radi u Danskoj bi želela da radi manji broj sati u nedelji. Rezultati ankete su pokazali da 16 odsto zaposlenih u toj zemlji podržava ideju o skraćivanju radnog vremena.

Inače, radna sedmica u Danskoj traje 37,5 sati, što je manje od trajanja radne nedelje u većini evropskih zemalja.

Osobe u dobi za zasnivanje porodice kao i oni sa univerzitetskim obrazovanjem spadaju u grupu koja je posebno izrazila želju za skraćenjem radnog vremena.

"Ljudi žele da rade manje nakon što napune 35 godina, što je period u kome mnogi osnivaju porodice ili već imaju malu decu", rekao je Martin Faris iz Agencije za statistiku Danske, prenosi Anadolija.

Dodao je i kako je znatan broj osoba u starosnim kategorijama između 45 i 54 i 55 i 64 godina koje takođe podržavaju ideju o skraćivanju radnog vremena.

Zanimljivo je da je sedam odsto anketiranih izjavilo da bi želelo da rade više sati nego što trenutno rade.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

18 h

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: