Mlada premijerka pokrenula lavinu: Još jedna zemlja želi četvorodnevnu radnu nedelju

Kopenhagen -- Finska premijerka Sana Marin nedavno je izjavila da planira da skrati radno vreme na četiri dana nedeljno i šest sati dnevno.

Izvor: Anadolu Agency
Podeli
Foto: Depositphotos, AndrewLozovyi
Foto: Depositphotos, AndrewLozovyi

Posle njene izjave, i Danci su pokrenuli raspravu o skraćivanju radnog vremena, odnosno o uvođenju četvorodnevne radne nedelje.

Prema zvaničnoj anketi Agencije za statistiku, svaka sedma osoba koji radi u Danskoj bi želela da radi manji broj sati u nedelji. Rezultati ankete su pokazali da 16 odsto zaposlenih u toj zemlji podržava ideju o skraćivanju radnog vremena.

Inače, radna sedmica u Danskoj traje 37,5 sati, što je manje od trajanja radne nedelje u većini evropskih zemalja.

Osobe u dobi za zasnivanje porodice kao i oni sa univerzitetskim obrazovanjem spadaju u grupu koja je posebno izrazila želju za skraćenjem radnog vremena.

"Ljudi žele da rade manje nakon što napune 35 godina, što je period u kome mnogi osnivaju porodice ili već imaju malu decu", rekao je Martin Faris iz Agencije za statistiku Danske, prenosi Anadolija.

Dodao je i kako je znatan broj osoba u starosnim kategorijama između 45 i 54 i 55 i 64 godina koje takođe podržavaju ideju o skraćivanju radnog vremena.

Zanimljivo je da je sedam odsto anketiranih izjavilo da bi želelo da rade više sati nego što trenutno rade.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 190 idi na stranu