Zbog rekordnog izvoza oružja trzavice u vladajućoj koaliciji

Prošle godine su nemačke vlasti odobrile firmama izvoz oružja i vojne opreme u vrednosti od osam milijardi evra – to je rekord.

Svet

Izvor: dw.com

Subota, 11.01.2020.

14:02

Zbog rekordnog izvoza oružja trzavice u vladajućoj koaliciji
Foto: Epa, DAVID HECKER

Mnoge stranke pak kritikuju to što se sve više izvozi u diktature i zemlje koje vode ratove.

Nemačka vlada je 2019. postavila novi rekord – izdala je dozvole za izvoz oružja i vojne opreme u iznosu od više od osam milijardi evra. U poređenju s 2018. godinom je ukupna vrednost odobrenog izvoza gotovo udvostručena – sa 4,8 na 8,015 milijardi. Od toga trećina otpada na izvoz oružja, a ostalo je vojna oprema.

To proizlazi iz odgovora nemačkog Ministarstva privrede na poslaničko pitanje stranke Zelenih. Ne radi se o vrednosti zaista proizvedenog i izvezenog oružja, već o dozvolama za njegov izvoz u skoroj budućnosti.

Posebno je porasla prodaja takozvanim "trećim zemljama" – ona je za gotovo milijardu evra veća i čini 44 odsto nemačkog izvoza. "Treće zemlje" su one koje nisu članice EU i NATO.

Oružje diktaturama

Izvoz oružja u treće zemlje je u Nemačkoj sporan zbog učestalih kršenja ljudskih prava u nekima od njih, kao i jer su neke umešane u regionalne ratove. Do sredine decembra se među deset najvažnijih kupaca nemačkog oružja bili Alžir, Egipat, Ujedinjeni Emirati, Katar i Indonezija. No najviše dozvola je izdato za izvoz oružja u Mađarsku, čija vlada je najavila znatno povećanje vojnih izdataka.

Rekordni porast odobrenja za izvoz ministar privrede Peter Altmajer objašnjava dugim razdobljem formiranja nove vlade u Nemačkoj, zbog čega se nakupilo puno zahteva nemačkih proizvođača oružja i vojne opreme koje je trebalo odraditi.

Ovaj rekordni izvoz mogao bi da dovede do novih trzavica unutar velike koalicije između Demohrišćana (CDU) i Socijaldemokrata (SPD). Zamenik šefa poslaničke grupe SPD Seren Bartol je zatražio da se pooštre pravila po kojima se odobrava izvoz oružja. „Nemačko oružje se može prodavati samo našim bliskim partnerima, a nikako zemljama koje vode ratove“, smatra Bartol.

"Potpuno je neprihvatljivo koliko često se nemačko oružje pojavljuje u kriznim područjima i diktaturama", izjavio je novi šef SPD Norbert Valter-Borjans.

Stranke Zelenih i Levica već dugo se zalažu za restriktivnu politiku izvoza. Stručnjakinja za spoljnu politiku iz Levice, Sevim Dagdelen, zatražila je zakonsku zabranu izvoza oružja.

"Politička načela nemačke vlade nisu vredna ni papira na kojem su napisana. Ove rekordne brojke samo potvrđuju prljavu realnost", kaže Dagdelen.

Posebno iznenađenje je to što je najveći kupac nemačkog oružja u 2019. bila – Mađarska.
Foto: Depositphotos, prill

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: