Vučić stigao u Istanbul na otvaranje Turskog toka

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić stigao je danas oko podneva u Istanbul, gde prisustvuje svečanosti povodom puštanja u rad deonice gasovoda "Turski tok".

Svet

Izvor: Tanjug, Beta

Sreda, 08.01.2020.

12:27

Vučić stigao u Istanbul na otvaranje Turskog toka
Foto: Depositphotos/panama555

Tom prilikom predsednik Vučić će se sastati i sa predsednikom Turske Redžepom Taipom Erdoganom, predsednikom Rusije Vladimirom Putinom i predsednikom vlade Bugarske Bojkom Borisovom, objavljeno je na profilu Budućnostsrbijeav na Instagramu. Vučića je na aerodromu dočekala počasna garda koju je on pozdravio na turskom sa "Merhaba asker".

Vučić ja za TV Pink izjavio je da očekuje da će se Srbija spojiti na "Turski tok" u maju ili septembru 2020. godine. Vučić je pre otvaranja gasovoda "Turski tok" u Istanbulu kazao da je taj projekat od ogromnog značaja za napredak Srbije.

Kazao je da će imati priliku da sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom i predsednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoganom, između ostalog, razgovara i o dešavanjima na Bliskom istoku.

Dodao je da će tokom razgovora između ručka i večere moći da čuje kako "svetske i regionalne sile" vide probleme na Bliskom istoku koji, kako je rekao, mogu da predstavljaju energetsko pitanje za Srbiju.

"To je energetsko pitanje i za nas, zbog povećanja cene nafte. Svaka eskalacija povećava cenu gasa jer je on vezan za naftu", ocenio je Vučić za TV Pink.

Dodao je da će razgovarati i sa premijerom Bugarske Bojkom Borisovom o odnosima Srbije i Evropske unije, kao i o zajedničkim projektima dve zemlje.

Pored predsednika Srbije, otvaranju Turskog toka prisustvovaće i ministar energetike Srbije Aleksandar Antić.
Šefovi turske i ruske države, Redžep Tajip Erdogan i Vladimir Putin otvaraju gasovod Turski tok, što je veliki korak ka zbližavanju dve države, ali iza kulisa nije sve tako harmonično, piše danas Dojče vele. Turska privreda i stanovništvo su u velikom porastu – pa tako i tražnja za resursima kao što je zemni gas. Turska gas dobija pre svega iz Rusije – gasovodom Plavi tok koji vodi kroz Crno more. Taj gasovod je poslednjih godina znatno proširen. Pretvorio se u Turski tok i dve nove cevi bi Tursku gladnu energije trebalo da snabdevaju sa 15,75 milijardi kubnih metara gasa a kapacitet bi trebalo povećati na 31 milijardu kubnih metara.

Veliki deo gasa je predviđen za tursko tržište, a jedan rukavac koji se još gradi trebalo bi da u budućnosti snabdeva gasom i zemlje Evrope, odnosno Evropske unije. Turskoj je važno da iskoristi svoj položaj između Istoka i Zapada i da služi kao esencijalno energetsko čvorište.

"Otvaranjem Turskog toka, turski gasovodi će sa svojim pritokama sa Severa i Istoka značajno dobiti na važnosti", rekao je tako turski ministar energije Fatih Donmez. Jedan službenik turskog ministarstva energije je za DW potvrdio da je važna tema sastanka i saradnja sa evropskim zemljama.

Bilateralno partnerstvo Moskve i Ankare postaje sve tešnje. Zapad sa podozrenjem gleda kako Rusija kao protivnik i Turska kao partner u NATO zbijaju redove. Dve regionalne sile sa sve više samopouzdanja vuku konce u svom regionu. Zato ne čudi što je na sastanku u Istanbulu u igri mnogo više nego samo trgovina zemnim gasom. Prema izjavama službenika turskog ministarstva spoljnih poslova i energije, na dnevnom redu sastanka su i mnoge druge teme.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: