Bilioni dolara: Koliko SAD koštaju svi dosadašnji ratovi?

SAD je najveća vojna sila na svetu, s godišnjim budžetom od 649 milijardi dolara.

Svet

Izvor: B92

Utorak, 10.12.2019.

16:42

Bilioni dolara: Koliko SAD koštaju svi dosadašnji ratovi?
Foto: Getty images, Keystone, Stringer

Rat u Avganistanu ukupno je koštao zemlju preko 910 milijardi dolara. Ovaj rat, sada stariji od 18 godina, traje toliko dugo da neki vojnici koji su se pripremali za borbu u njemu nisu ni bili rođeni kada je počeo. Magazin "Tajm" nazvao ga je "Američkim večnim ratom".

Drugi svetski rat najviše je finansijski oštetio SAD, kada je izgubljeno 4,69 biliona dolara, što je više nego kada se saberu sume iz svih ostalih ratova koje je država vodila.

Rat u Avganistanu je treći na listi što se tiče utrošenog novca, ali je najduži, pošto traje već 18 godina i nema naznaka o tome kada će se završiti. Ukupni kumulativni troškovi građanskog rata i za Sever i za Jug su iznenađujuće mali.

Oružani sukobi vremenom postaju sve skuplji zahvaljujući skupljem naoružanju i dalekim konfliktnim zonama.

Bojno polje "pojelo" 8,6 biliona dolara

Foto: Depositphotos, DmitryRukhlenko
Sajt "Hau mač" poredio je sve ratove koje je SAD vodila, od Američke revolucije do danas.

Ratovi su predstavljeni na vremenskoj liniji od Američke revolucije do danas, ilustrujući koliko je trajao sukob, gde se u svetu dogodio i koliko je svaki koštao.

Kako pokazuje ovo istraživanje, ratovanje je američki narod koštalo preko 8,6 biliona dolara, ne računajući nenadoknadive ljudske žrtve. To je ekvivalent više od trećine celokupnog američkog državnog duga (22,8 biliona dolara) ili otprilike dvostruko veće od japanskog BDP-a (4,6 biliona dolara).

Deset najskupljih ratova u istoriji SAD

Foto: Getty images, Spencer Platt
1. Drugi svetski rat: 4,69 biliona dolara
2. Rat u Iraku: 1,01 bilion dolara
3. Rat u Avganistanu: 910,47 milijardi dolara
4. Vijetnamski rat: 843,63 milijardi dolara
5. Korejski rat: 398,81 milijardi dolara
6. Prvi svetski rat: 381,8 milijardi dolara
7. Zalivski rat: 116,6 milijardi dolara
8. Unija (Američki građanski rat): 68,17 milijardi dolara
9 Građanski rat: 22,99 milijardi dolara
10. Špansko-američki rat: 10,33 milijarde dolara

Oružani sukobi sve skuplji

Foto: Epa, Petros Karadjias POOL
Ratovi takođe imaju tendenciju da poskupljuju s vremenom. Rast vojnog budžeta najviše se dešava zbog troškova složenih sistema naoružanja, kao na primer borbenog aviona F-35 lajtning, koji je vojsci SAD doneo doživotni trošak od čak bilion dolara.

Treba spomenuti i kako lokacija borbe određuje koliko će novca odneti. U prvih nekoliko decenija američke istorije, ratovi su se uglavnom odigravali blizu američkih granica, obično negde u Severnoj Americi.

Ubrzo su se Sjedinjene Države uključile u globalne sukobe i borbena pozorišta širom sveta, poput Iraka i Avganistana. Ovi ratovi otežavaju linije snabdevanja i time dodatno povećavaju troškove.

Kada se sve sabere, nijedan rat nije bio finansijski poguban za SAD kao Drugi svetski rat, koji je odneo 4,69 biliona dolara. Ni jedan drugi rat nije ni približno toliko koštao. Iako je rat u Avganistanu najduži u istoriji američkog vojevanja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

45 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Napustite Rusiju"

Evropska centralna banka (ECB) saopštila je da će uskoro zatražiti od banke Rajfajzen internešnel AG da ubrza proces smanjenja poslovanja u Rusiji.

8:02

20.4.2024.

7 h

Svet

Evo šta čeka Rusiju posle rata

Rat u Ukrajini će okončati eru jeftine radne snage u Rusiji, zaključak je analize ruskog stručnjaka Centra za makoroekonomsku analizu i kratkoročno predviđanje (CMAKP) Dmitrija Belousova.

19:32

18.4.2024.

1 d

Podeli: