Povlače sve tužbe: Rusija i Ukrajina se dogovorile o tranzitu gasa

Rusija i Ukrajina postigle su dogovor o povlačenju svih potraživanja po pitanju gasa, izjavio je ruski ministar za energetiku Aleksandar Novak.

Svet

Izvor: B92

Petak, 27.12.2019.

12:48

Povlače sve tužbe: Rusija i Ukrajina se dogovorile o tranzitu gasa
Foto: Depositphotos, photojimdp

On je takođe rekao i da je isplata ukrajinskom "Naftogasu" u iznosu od 2,9 milijardi dolara samo "kap u moru", ako se uzmu u obzir potencijalni rizici koji su ovim dogovorom izbegnuti.

"To je bezuslovno, jer smo izbegli čitav niz potencijalnih rizika, budući da bi svi ti sudski sporovi trajali jako dugo", dodao je, prenosi Sputnjik.

Podsetimo, dogovor o povlačenju tužbi je deo protokola o saradnji po pitanju gasa, koji su Rusija i Ukrajina potpisale 20. decembra.

Time je osiguran nastavak tranzita gasa kroz Ukrajinu u narednih pet godina, a ukrajinski "Naftogas" imaće ulogu agenta "Gasproma" u organizaciji tranzita gasa i preuzeće sve rizike koje nosi prelazni period.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

13 h

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: