Porinuta prva serijska nuklearna podmornica projekta "Jasenj"

Prva serijska nuklearna podmornica "Novosibirsk", modernizovanog projekta "Jasenj-M", porinuta je u Severodvinsku, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Svet

Izvor: B92

Sreda, 25.12.2019.

13:02

Porinuta prva serijska nuklearna podmornica projekta
Foto: Epa/ANATOLY MALTSEV

Glavni komandant ratne mornarice admiral Nikolaj Evmenov je naveo da je posada podmornice prošla obuku i da je spremna da upravlja najnovijom tehnikom i naoružanjem.

Planira se da "Novosibirsk" i prva podmornica ovog projekta "Kazanj" budu predati floti u 2020. godini, piše Sputnjik.

Predsednik "Objedinjene korporacije za brodogradnju" Aleksej Rahmanov je ispričao da je u projektu "Jasenj-M" bio otkriven niz konstruktivnih nedostataka, između ostalih, i u vezi sa sistemom upravljanja. Kasnije je on dodao da je za eliminaciju nedostataka na prvoj podmornici "Kazanj" bilo potrebno još četiri do pet isplovljavanja u more.

Višenamenska nuklearna podmornica "Kazanj", "Novosibirsk", "Krasnojarsk" i "Arhangelsk" se prave prema modernizovanom projektu "Jasenj-M" (885M). One poseduju 13.800 tona, dubinu porinuća — 520 metara, posada — 64 osobe, autonomnost — 100 dana, podvodnu brzinu — 31 čvor. One poseduju mine, torpede od 533 milimetara, krstareće rakete "Kalibar" i "Oniks".

Kako su saopštili u "Sevmašu", promene u poređenju sa projektom 885 su elementarne baze kompleksa radioelektronskog naoružanja i modernizovane opreme i materijala koje isporučuju ruski proizvođači.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: