Roboti i dronovi jačaju rusku vojsku: Suhoj-57 testira nove rakete

Ruski borbeni avion Suhoj-57 testirao je nove uzorke raketa i bombi u Siriji, izjavio je danas ruski ministar odbrane Sergej Šojgu

Svet

Izvor: Tanjug

Utorak, 24.12.2019.

14:46

Roboti i dronovi jačaju rusku vojsku: Suhoj-57 testira nove rakete
Foto: Depositphotos, Baranov_Evgenii, 186679704

O novom naoružanju ruske vojske Šojgu je pričao na godišnjem sastanku odbora Ministarstva, kojem je prisustvovao i ruski predsednik Vladimir Putin.

"U Siriji smo testirali helikopter Mi-28HM u borbi, konfiguraciju napada bespilotnog vazduhoplova Inohodets (Ambler) i nove rakete i bombe za borbeni avion Suhoj-57", rekao je Šojgu, preneo je TAS S.

Načelnik Generalštaba Valerij Gerasimov izjavio je ranije danas stranim vojnim atašeima da je rusko Ministarstvo odbrane testiralo drugi put višenamenski borbeni avion pete generacije Suhoj-57 u Siriji. "Svi zadaci su bili ispunjeni", rekao je Gerasimov.

Ruski predsednik Vladimir Putin je rekao da upotreba robota i dronova nekoliko puta povećava kapacitete ruske vojske.

"Robotizovani sistemi i dronovi aktivno se uvode i koriste u procesu borbene obuke, što jača kapacitete vojnih jedinica nekoliko puta", rekao je on na sastanku kolegijuma ruskog ministarstva odbrane, prenosi TAS S.

Putin je rekao da sve službe dobijaju oružje i drugi vojni hardver zasnovan na IT tehnologiji i veštačkoj inteligenciji. Dodao je da trupe koriste novu opremu i da na vežbama redovno usavršavaju nove vestine, kao i da Rusija radi na razvoju kopnene i morske verzije hipersonične rakete Cirkon.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: