Tramp matirao Rusiju: Najteži udarac od 2014. godine, milijarde bačene, gasovod zaustavljen

Moskva/Vašington -- Švajcarska kompanija "Olsiz" povukla je brodove iz Baltičkog mora koji su se bavili izgradnjom "Severnog toka 2".

Izvor: B92, Sputnik
Podeli
Foto: Depositphoto, olena-design, 187196512
Foto: Depositphoto, olena-design, 187196512

Pročoitajte još:

- Rusija samouverena: "Ništa nas neće zaustaviti, završićemo Severni tok 2"

- Zbog "Severnog toka 2" Berlin ljut na SAD: "Ko ima takve saveznike njemu neprijatelji ne treba"

Ovu informaciju objavio je "Blumberg", pozivajući se na neimenovanog predstavnika kompanije.

Razlog za povlačenje brodova su američke sankcije koje su uvedene ruskom gasovodu. One su stupile na snagu u subotu ujutru. Prema podacima agencije, "Olsiz" je odbila da komentariše pitanje, koliko će biti odložen projekat, prenosi Sputnjik.

Šef diplomatije Rusije Sergej Lavrov je obećao da će Rusija odgovoriti na američke sankcije ruskom gasovodu, ali tako da sebi ne nanese štetu.

Projekat "Severni tok 2" podrazumeva izgradnju dva kraka gasovoda, ukupnog kapaciteta pedeset pet milijardi kubnih metara gasa godišnje, od obale Rusije, preko Baltičkog mora, do Nemačke. Novi cevovod treba da bude izgrađen pored "Severnog toka".

Protiv gasovoda je bila Ukrajina koja se plaši da će izgubiti prihode od tranzita ruskog gasa i SAD koji imaju ambiciozne planove po pitanju izvoza tečnog prirodnog gasa u Evropu. Osim njih i Letonija, Litvanija i Poljska smatraju da je ovo politički projekat. Međutim, Nemačka je ta koja svesrdno podržava ovaj projekat.

Foto: Epa, PETE MAROVICH
Foto: Epa, PETE MAROVICH

Podsećamo, američki predsednik Donald Tramp ovog vikenda je potpisao predlog zakona o godišnjoj odbrambenoj potrošnji u koji su uključene sankcije za "Severni tok 2".

Prema tom zakonu predviđene su sankcije za kompanije povezane sa izgradnjom gasovoda Severni tok dva.

Vašington smatra da će taj gasovod da poveća zavisnost Evropljanja od ruskog gasa i tako poveća uticaj Moskve. Evropska unija, međutim, snažno osuđuje mešanje SAD-a u njenu energetsku politiku.

Gasovod koji je gotovo završen prolazu ispod Baltičkog mora i zaobilazi Ukrajinu. On će omogućiti da se udvostruči direktna isporuka ruskog prirodnog gasa zapadnoj Evropi preko Nemačke.

Gasovod predstavlja investiciju od desetak milijardi evra koju pola finansira Gasprom, a drugu polovinu pet evropskih kompanija (OMV, Vinteršal Dea, Engie, Uniper i Šel).

Od početka njegove izgradnje brojne prepreke iskrsavale su oko tog projekta. Tako je gasovod Severni tok dva tek krajem oktobra dobio zeleno svetlo od Danske da prođe preko njenih voda, zbog čega bi mogao znatno da kasni njegovo puštanje u rad, prvobitno predviđeno za kraj 2019.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 201 idi na stranu