Sankcije SAD dovele u pitanje završetak projekta: Olsiz obustavio rad na Severnom toku 2

Sankcije protiv kompanija koje rade na ruskom gasovodu Severni tok 2 stupile su na snagu, saopštilo je američko ministarstvo finansija, izveštava Tas.

Svet

Izvor: B92

Subota, 21.12.2019.

09:15

Sankcije SAD dovele u pitanje završetak projekta: Olsiz obustavio rad na Severnom toku 2
Foto: Depositphotos/olena-design

Te sankcije uključene su u vojni budžet za fiskalnu 2020. godinu, a potpisao ih je američki predsednik Donald Tramp.

U saopštenju se upozorava da, u skladu sa režimom američkih sankcija, sve strane koje su namerno prodale, iznajmile ili obezbedile plovila koja učestvuju u postavljanju cevi na dubini od 30,5 metara i više u okviru izgradnje gasovoda Severni tok 2 i Turski tok, moraju da povuku ta plovila.

Rojters prenosi da je švajcarsko-holandska kompanija Olsiz saopštila da je obustavila sve aktivnosti na polaganju cevi za gasovod Severni tok 2 zbog američkih sankcija.

Kompanija je navela da će postupiti u skladu s odredbama Zakona o vojnom budžetu SAD i da američkih vlasti očekuje smernice u vezi sa regulatornim i tehničkim pitanjima i objašnjenja u vezi sa zaštitom životne sredine.

Odluka Olsiza dovodi u pitanje završetak projekta, vrednog 11 milijardi dolara, kojim će se udvostručiti kapacitet gasovoda za Nemačku i za koji je Moskva najavljivala da će biti spreman za nekoliko meseci.

Projekat Severni tok 2 uključuje izgradnju dva kraka gasovoda ukupnog kapaciteta od 55 milijardi kubnih metara gasa godišnje, koji će teći od obale Rusije kroz Baltičko more do Nemačke.

Američki Senat odobrio je u sredu budžet za odbranu kojim se, pored ostalog, predviđa uvođenje sankcija kompanijama koje rade na velikom ruskom gasnom projektu do Nemačke.

Budžet odbrambene politike, vredan više milijardi dolara, formalno poznat pod nazivom Zakon o odobravanju nacionalne odbrane (NDAA), pokriva širok spektar odbrambene politike i vojne potrošnje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

22 h

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

7 h

Podeli: