Zabrinutost Severne Koreje legitimna: Kina i Rusije za ukidanje dela sankcija

Kina i Rusija založile su se u Savetu bezbednosti UN da se ukine deo sankcija Severnoj Koreji da bi se pokrenuli nuklearni pregovori Vašingtona i Pjongjanga.

Svet

Izvor: Tanjug

Sreda, 18.12.2019.

14:02

Zabrinutost Severne Koreje legitimna: Kina i Rusije za ukidanje dela sankcija
Foto: Depositphotos, Rulettka

Te dve zemlje su u ponedeljak predložile Savetu bezbednosti UN da se ukine zabrana na izvoz morskih plodova i tekstila i da se ublaže ograničenja koja se tiču infrastrukturnih projekata, prenosi Rojters, pozivajući se na nacrt rezolucije u koji je imala uvid.

Kineski ambasador u UN Džang Đun izjavio je da je legitimna zabrinutost Severne Koreje kada su sankcije u pitanju. "Ako želite da nešto uradite, onda morate nešto i da ponudite", naveo je on.

Na pitanje kada će se glasati o nacrtu rezolucije, kineski ambasador je odgovorio: "Kada budemo imali snažnu podršku, tada ćemo preduzeti dalje korake".

Da bi rezolucija bila usvojena nephodno je devet glasova "za" i bez ulaganja veta SAD, Britanije, Francuske, Rusije ili Kine. SAD, Britanija i Francuska su insistirale na tome da se Severnoj Koreji ne ukidaju sankcije dok Pjongjnag ne preduzme konkretne korake u odustajanju od nuklearnog i raketnog programa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: