Amerikanci prete Rusiji, Nemačka spremna na odgovor

Nemci smatraju da bi američke sankcije protiv gasovoda Severni tok 2 mogle da stupe na snagu ove nedelje, na šta su spremni da odgovore "konkretnim merama".

Svet

Izvor: Sputnik

Utorak, 17.12.2019.

18:49

Amerikanci prete Rusiji, Nemačka spremna na odgovor
Foto: Getty images, Sean Gallup

Ovo piše nemački list Bild, pozivajući se na dokument za službenu upotrebu Ministarstva ekonomije i energetike Nemačke.

Prema dokumentu u koji je Bild imao uvod, Vlada Nemačke će nakon stupanja na snagu tog američkog zakona "detaljno proučiti konkretne posledice koje će uticati na realizaciju projekta Severni tok 2".

Tek nakon toga će biti doneta odluka "kojim konkretnim merama" će Vlada reagovati na zakon, navodi se u tekstu, prenosi Sputnjik.

"Senat SAD će odobriti taj dokument danas. Očekuje se da će američki predsednik potpisati dokument do 20. decembra 2019. godine", piše list i dodaje da, u skladu sa tim, sankcije stupaju na snagu najkasnije u petak.

"Vlada Nemačke ne isključuje mogućnost da će zbog najavljenih sankcija biti otežani radovi na polaganju cevi u danskoj ekonomskoj zoni", navodi se.

Međutim, kompanija Nord strim 2 je saopštila da planira da završi izgradnju gasovoda Severni tok 2 za nekoliko meseci, ali da ne namerava da spekuliše o datumima završetka radova.

Severni tok 2

Foto: Depositphotos, olena-design
Projekat „Severni tok 2“ podrazumeva izgradnju dva kraka gasovoda, čiji će ukupni kapacitet iznositi 55 milijardi kubnih metara gasa godišnje, od obale Rusije, preko Baltičkog mora, do Nemačke.

On će prolaziti kroz teritorijalne vode ili isključivo ekonomske zone država duž obale Baltičkog mora: Rusije, Finske, Švedske, Danske i Nemačke.

Novi cevovod trebalo bi da bude izgrađen pored Severnog toka.

Planirano je da novi gasovod počne sa radom 2020. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: