Umesto 400, traže 1.600 evra: Štrajk radnika u Nemačkoj

Drugi najveći sindikat u Nemačkoj Verdi, koji okuplja radnike pretežno iz sektora usluga, pozvao je zaposlene u kompaniji Amazon na štrajk.

Svet

Izvor: SEEbiz

Ponedeljak, 16.12.2019.

09:54

Umesto 400, traže 1.600 evra: Štrajk radnika u Nemačkoj
Foto: Epa, Sascha Steinbach

Pretpraznični štrajkovi upozorenja u nemačkim logističkim centrima Amazona događaju se s vremena na vreme još od 2013. godine. Na taj način radnici s najnižim platama, koji rade u najtežim uslovima u i pod velikim su vremenskim pritiskom, zahtevaju bolje uslove rada i više plate.

Štrajk na Crni petak ili neposredno pre Božića ima posebno velik uticaj, jer tada najviše robe treba isporučiti iz skladišta, pa se tada nakuplja i najviše prekovremenih sati. Upravo tu činjenicu ovaj sindikat želi da iskoristi kako bi zastojem rada stvorio veći pritisak na kompaniju Džefa Bezosa.

Ovoga puta glavni zahtev je povećanje bižićnog dodatka plati – umesto najavljenih 400 evra, zaposleni u Amazonu traže četiri puta veći iznos.

Kako sada stvari stoje štrajk bi trebalo da počne u ponedeljak i da traje cele nedelje, sve do subote uveče. Odvijaće se, najavljeno je, samo u logističkom centru u Bad Hersfeldu, piše portal Seebiz.

Rojters prenosi kako je Amazonov odgovor na sve dosadašnje slične akcije bio mlak, kao i da zbog slabog odziva radnika nisu zabeležene značajne posledice.

Amazon inače u Nemačkoj planira da otvori još jedan novi centar, s kojim će imati skladišta na 35 lokacija i preko 20.000 zaposlenih u toj zemlji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: