Vapaj Merkelove: Nemačkoj fale radnici, traže ih i izvan EU

Berlin -- Nemačka početkom iduće godine donosi zakon koji bi trebalo da olakša uvoz kvalifikovanih radnika izvan EU, najavila je nemačka kancelarka Angela Merkel.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Depositphotos, martinan
Foto: Depositphotos, martinan

Kancelarka je, takođe, upozorila na "očajničku" potrebu privrede za radnicima.

Prema poslednjim procenama, u Nemačkoj je trenutno nepopunjeno 1,3 miliona radnih mesta. U ekonomski najjačoj članici EU radi više od dva miliona građana iz neke od zemalja Unije.

"Ali to nije dovoljno i zato moramo potražiti kvalifikovane radnike izvan EU", rekla je kancelarka. "Bez dovoljno stručnjaka ni jedna privreda ne može da preživi", upozorila je u redovnoj videoporuci subotom koju je potpuno posvetila novom zakonu, prenosi Hina.

Istakla je kako se potreba za stručnjacima iz inostranstva ne odnosi samo na akademski obrazovane radnike, nego i na strukovna zanimanja.

"Mi trenutno imamo brojne poslodavce i preduzeća koja su u očajničkoj potrazi za kvalifikovanom radnom snagom", istakla je Merkel. Zakon o useljavanju kvalifikovane radne snage stupiće na snagu 1. marta 2020. godine, a cilj mu je da otvori put radnicima izvan EU-a da dođu i ostanu da žive u Nemačkoj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 201 idi na stranu