Neće da upropaste Božić: Pauza na štrajk za vreme praznika

Francuski sindikat CFDT protivi se štrajku zaposlenih u saobraćaju tokom božićnih praznika.

Svet

Izvor: Tanjug

Nedelja, 15.12.2019.

10:15

Neće da upropaste Božić: Pauza na štrajk za vreme praznika
Foto: Epa, Ian Langsdon

Ipak, CFDT će pozvati na nove akcije u januaru ako vlada ne odustane od penzione reforme kojom se podiže starosna granica za odlazak u penziju, rekao je vođa tog sindikata Loran Berže.

"Da budemo jasni, radnici železnice u sindikatu CFDT ne žele blokadu tokom praznika. Onda u januaru, ako se ne promeni tekst (predloga), CFDT će nataviti da mobiliše radnike", rekao je Berže.

Prema njegovim rečima, korisnici ne treba da plate ceh."Bilo bi neprihvatljivo ako ne bi proveli praznik sa svojim bližnjima", rekao je on, prenosi Rojters.

Za razliku od njih, sindikat CGT u četvrtak je upozorio da neće prekinuti štrajk ni za Božić, ako vlada ne odustane od ukupnog plana reforme penzionog sistema. Sledeće sedmice očekuje se sastanak lidera sindikata i premijera Eduarda Filipea. U međuvremenu su francuski hotelijeri i ugostitelji upozorili na moguće gubitke tokom božićne sezone ako bi bio nastavljen štrajk zaposlenih u transportu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: