Hrvatska pri dnu EU po potrošnji stanovništva, samo jedna zemlja ispod nje

Hrvatska je u 2018. bila na pretposlednjem mestu među zemljama EU prema nivou stvarne individualne potrošnje (SIP) i BDP-u po stanovniku, ispred Bugarske.

Svet

Izvor: B92

Petak, 13.12.2019.

19:18

Hrvatska pri dnu EU po potrošnji stanovništva, samo jedna zemlja ispod nje
Foto: Epa/TOMS KALNINS

Prema saopštenju Evrostata i hrvatskog Zavoda za statistiku, stvarna individualna potrošnja po stanovniku, iskazana standardom kupovne moći, u Hrvatskoj je u 2018. godini bila 36 odsto ispod proseka EU.

Iako to predstavlja blago poboljšanje u odnosu na 2017. godinu kada je bila 38 odsto ispod evropskog proseka, Hrvatska se s Mađarskom našla na pretposlednjem mestu dok je na poslednjem mestu i dalje Bugarska sa 44 odsto, prenosi Index.hr.

U razdoblju od 2016. do 2018. godine najveće poboljšanje SIP-a po stanovniku zabeležila je Rumunija, dostigavši 29 odsto ispod evropskog proseka, dok je najveće pogoršanje zabeleženo u Švedskoj s nivoom od osam odsto višim od proseka (a bio je 12).

Prema drugoj proceni, u 2018. godini je, kao i u godini pre, samo 10 zemalja EU beležilo SIP po stanovniku iznad proseka Unije, što prema Evrostatu pokazuje velike razlike među zemljama članicama.

Daleko najviši nivo SIP-a po stanovniku u 2018. godini ima Luksemburg sa 34 odsto iznad proseka EU, a sledi Nemačka sa 20 odsto. U sledećoj grupi su Austrija, Danska, Belgija, Holandija, Velika Britanija, Finska, Švedska i Francuska sa rasponom od sedam do 17 odsto iznad proseka.

Najbliža proseku je Italija sa SIP-om po stanovniku dva odsto ispod evropskog proseka, dok je u Irskoj, na Kipru i u Španiji potrošnja po stanovniku do 10 odsto ispod proseka EU. Slede Litvanija, Portugal, Češka i Malta (između 10 i 20 odsto nižim od proseka) dok su 20 do 30 odsto nižu potrošnju beležile Slovenija, Grčka, Poljska, Estonija, Slovačka i Rumunija.

Kada je reč o BDP-u po stanovniku iskazanoj standardom kupovne moći, na prvom mestu je opet Luksemburg s BDP-om po stanovniku dva i po puta većim od proseka EU. Slede Irska, Švedska, Nemačka, Austrija, Danska i Holandija.

Hrvatska je uz Letoniju, Rumuniju i Grčku, u grupi čiji je BDP po stanovniku više od 30 odsto ispod proseka EU, dok je Bugarska na začelju sa 49 odsto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: