"Plata 3.000 evra, samo se vratite": Nova mera za Grke koji su pobegli u inostranstvo

Atina -- Grci pokreću pilot-projekat kojim će pokušati da spreče i preokrenu efekte "odliva mozgova", piše "Tajms".

Izvor: novac.jutarnji.hr
Podeli
Foto: Depositphotos, alphaspirit
Foto: Depositphotos, alphaspirit

Prema podacima grčke Centralne banke, 420.000 visokoobrazovanih, mladih Grka napustilo je svoje domove u poslednjih deset godina zbog teške finansijske krize i posao potražilo u drugim delovima sveta.

Zato u sklopu novog programa "Ribrend Gris", grčke vlasti žele da nagovore barem 500 visokokvalifikovanih Grka između 28 i 40 godina, koji trenutno rade u inostranstvu, da se vrate u domovinu, a nude im dobre pozicije i minimalnu mesečnu platu od 3.000 evra (prosečna prošlogodišnja plata u Grčkoj bila je oko 1.100 evra). Budući da Grčka beleži veliki deficit kvalifikovane radne snage, posebno u IT sektoru, naglasak će biti na onima koji imaju diplome iz tih područja.

U prvoj godini zaposlenja, povratniku će dve trećine plate pokrivati država, sufinansiranjem iz fondova EU, a preostalu trećinu poslodavac. Kompanije koje žele da učestvuju u programu obavezaće se da zaposlenog na poslu zadrže, nakon prve subvencionisane godine, još barem godinu uz istu platu koju će u pokrivati u celosti, prenosi portal Novac.

Grčke vlasti očekuju da će brojne lokalne firme u narednim nedeljama i mesecima izraziti interes za zapošljavanje talentovanih ekonomskih emigranata.

"Nema šanse da grčke firme, koje žele da prošire svoje potencijale, neće hteti da zadrže te talente za stalno jednom kada ih zaposle", rekao je grčki ministar rada Janis Vrucis.

Međutim, očekuje se, prema pisanju grčkih medija, da će nova mera izazvati veliki bunt među onima koji su ostali u Grčkoj za vreme finansijske krize, a trenutno na istim pozicijama rade za mesečne plaće ispod hiljadu evra. Neki mediji su meru već proglasili diskriminatornom.

strana 1 od 201 idi na stranu