Otkriveno nalazište nafte u Atlantskom okeanu: Milijarde barela za afričku državu

Kompanija Springfild iz Gane u Atlantskom okeanu blizu obale te zapadnoafričke države otkrila je bogato nalazište nafte.

Svet

Izvor: Tanjug

Sreda, 11.12.2019.

16:31

Otkriveno nalazište nafte u Atlantskom okeanu: Milijarde barela za afričku državu
Foto:Epa, ERIK S. LESSER

Kapacitet se procenjuje na 1,5 milijardi barela i 0,7 hiljada milijardi kubnih stopa gasa, izveštava Rojters.

Ovo otkriće je značajno za zemlju koja trenutno proizvodi oko 200.000 barela nafte dnevno, od čega približno polovinu proizvodi britanska kompanija Tulov na polju Džubili.

Kompanija Springfild, u stoprocentnom vlasništvu države, navela je u saopštenju da se neotkriveni potencijal bloka procenjuje na preko tri milijarde barela nafte i gasa.

"Ovo je sjajna vest za Springfild, Ganu i Afriku", rekao je glavni izvršni direktor Kevin Okjere, dodajući da ovo otkriće korespondira s vizijom kompanije da postane vodeći afrički igrač u proizvodnji "crnog zlata".

Vlada Gane je nezadovoljna sporim tempom razvoja bušotina u priobalju i radi na reviziji zakona o davanju dozvola u nastojanju da podstakne proizvodnju.

Zamenik ministra za naftu je prošlog meseca rekao da je Gana očekivala da će između 2013. i 2016. godine biti izbušeno 14 bušotina i investirano 890 miliona dolara, ali da nije izbušena ni jedna jedina bušotina, a da su kompanije potrošile samo 95 miliona dolara, prenosi Rojters.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: