Uništio ih maks: Prepolovljena prodaja američkog avio-giganta

Američki proizvođač aviona Boing isporučio je u periodu od januara do novembra dvaput manje aviona nego u istom razdoblju prošle godine.

Svet

Izvor: index.hr

Sreda, 11.12.2019.

14:22

Uništio ih maks: Prepolovljena prodaja američkog avio-giganta
Foto: Epa/Efe Mast Irham

Glavni kivac za loše rezultate kompanije je kriza vezana za model 737 maks, koji je prizemljen nakon dve fatalne nesreće.

Za 11 meseci ove godine kompanija je isporučila 345 aviona, a u istom prošlogodišnjem razdoblju 704, prenosi Index.

Broj je takođe više nego upola manji od onog koji je zabeležio evropski rival Erbas.

Klijenti obično plaćaju većinu iznosa nakon isporuke, što znači da je broj isporučenih aviona ključni pokazatelj poslovanja proizvođača u tom sektoru.

Na sajmu održanom u novembru u Dubaiju Boing je dobio znatan broj narudžbina pa je neto broj naručenih letelica na kraju novembra porastao na 56, u odnosu na 45 na kraju oktobra.

To znači da je nakon računovodstvenih adaptacija kompanija u razdoblju od januara do novembra zabeležila neto 84 otkazane narudžbine, odnosno zahteva za izmenu narudžbine.

Broj uključuje i zahtev Čajna erkraft lizing grupe za izmenu narudžbine osam aviona tipa 737 maks u narudžbinu dva aviona tipa 787 drimlajner.

U Boingu navode i 30 narudžbina 737 maksa. Turski San ekspres je naručio osam letelica tog tipa, a nepoznati kupac njih 20. Rojters je u novembru izvestio da je neimenovani prevoznik potvrdio narudžbinu deset boinga 737 maks i deset aviona maks 10.

Boingov 737 maks povučen je iz prometa širom sveta nakon dve teške nesreće u Indoneziji i Etiopiji u kojima je poginulo ukupno 346 ljudi. Američki regulatori procenjuju da dozvolu za povratak u promet neće izdati pre januara naredne godine zbog složenosti postupka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: