Decenija otkaza: Od 2008. banke otpustile petinu radnika

Šefovi evropskih banaka su najavili smanjenje više desetina hiljada radnih mesta, kako bi pokušali da se izbore sa hronično lošom profitabilnošću.

Svet

Izvor: B92

Sreda, 11.12.2019.

10:46

Decenija otkaza: Od 2008. banke otpustile petinu radnika
Foto: Depositphotos, oneinchpunch

Pritisnuti višegodišnjim negativnim kamatnim stopama Evropske centralne banke, usporavanjem ekonomskog rasta, Bregzitom i pooštravanjem regulative, zajmodavci širom Nemačke, Velike Britanije, Francuske, Španije i Švajcarske zajedno su najavili ove godine gašenje više od 60.000 radnih mesta, piše Fajnenšel Tajms.

Broj zaposlenih u prvih deset banaka u Evropi po tržišnoj kapitalizaciji pao je od 2008. godine za 20 odsto na 1,1 milion. Nasuprot tome, u prvih deset banaka u SAD-u taj pad iznosi oko 7 odsto.

Ovoliko smanjenje broja zaposlenih velikim delom potiče iz posrnulih investicionih banaka u regionu, koje trpe zbog opšteg pada prihoda i kontinuiranih gubitaka tržišnih udela zbog američkih konkurenata.

Rejting agencija Mudis, koja je ove nedelje promenila prognozu budućih izgleda globalnog bankarstva sa stabilnih u negativne, upozorava da će se "jaz u pogledu profitabilnosti između banaka iz evrozone i njihovih rivala u svetu dodatno produbiti“ u srednjem roku, uprkos velikom smanjenju broja zaposlenih.

"Troškovi smanjenja viška kapaciteta kroz restrukturiranje opterećuju bilans unapred, a povećanje profitabilnosti kao rezultat toga će se dobiti tek u dugom roku“, upozorili su Mudisovi analitičari u izveštaju.

Narednih nekoliko godina moglo bi da donese još veći udarac zaposlenima. Mnogi vodeći zajmodavci u regionu se pripremaju za potencijalni talas konsolidacije, do kojeg moglo da dođe s obzirom na to da omekšava protivljenje evropskih političara i regulatora stvaranju potpune bankarske unije.

To bi raskrčilo put prekograničnim spajanjima koja bi neminovno dovela do optimizacije kadrova eliminisanjem radnih mesta koja se preklapaju, a ne treba zanemariti ni dalju digitalizaciju poslovanja koja smanjuje potrebu za ljudskim radom, posebno u poslovanju sa stanovništvom, zaključuje Fajnenšel Tajms.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Norvežani beže u Švajcarsku

Oštro povećanje poreza na bogatstvo i dividende od strane norveške vlade orijentisane na levo, podstaklo je desetine bogataša nordijske nacije da se presele.

12:07

21.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

15 h

Podeli: