"Odnosi Rusije i EU ne mogu se nazvati normalnim"

Stalni predstavnik Rusije pri EU Vladimir Čižov smatra da bi u narednim godinama u odnosima Moskve i Brisela mogao nastupiti "novi početak".

Svet

Izvor: B92

Sreda, 11.12.2019.

10:15

Foto: Depositphotos, ruskpp

"Tokom novog institucionalnog ciklusa EU koji je počeo bukvalno pre deset dana, možemo postati svedoci ’novog početka‘ u našim odnosima, koji će, uzimajući u obzir naše dosadašnje iskustvo, biti zreliji, mudriji i uz međusobno poštovanje", navodi se u saopštenju diplomate.

Prema rečima Čižova, u ovom trenutku se odnosi Rusije i EU sigurno ne mogu nazvati normalnim. Najviše im smetaju sankcije koje je EU uvela Rusiji u martu 2014. godine i od tada ih je više puta proširivala, prenosi Sputnjik.

"Bez obzira na sve, na EU otpada skoro polovina trgovinske razmene naše države, evropski biznis nastavlja da investira u njenu ekonomiju, Rusi postavljaju rekorde u dobijanju šengenskih viza, nastavlja se realizacija mnogobrojnih zajedničkih projekata u kulturi, obrazovanju i nauci, stalno se razvija pogranična saradnja", naglasio je on.

Prema rečima stalnog predstavnika, u Briselu postepeno shvataju da "Rusiji i Evropi nije lako da žive i razvijaju se jedna bez druge. Ako je to uopšte moguće". On je nazvao kratkovidnom politiku "poluzamrznutih odnosa" Moskve i Brisela u pozadini "sve aktivnijeg dijaloga" Rusije i jednog broja evropskih država.

"Ne treba biti u zabludi: bez Rusije se ne može rešiti nijedan međunarodni problem, dok su naši zadaci na međunarodnoj areni umnogome bliski", konstatovao je Čižov.

Od 1. decembra stupio je na dužnost novi sastav rukovodstva Evropske komisije — kolegijum evropskih komesara. Njegov mandat će trajati pet godina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: