Obuzdavanje rata: SAD odlažu tarife prema Kini planirane za 15. decembar?

Sjedinjene Države i Kina preduzimaju korake za odlaganje sledeće runde američkih tarifa, koje bi trebalo da stupe na snagu u nedelju, 15. decembra.

Svet

Izvor: Tanjug

Sreda, 11.12.2019.

08:00

Obuzdavanje rata: SAD odlažu tarife prema Kini planirane za 15. decembar?
Foto: Depositphotos, ruskpp

Dve zemlje pokušavaju da dođu do dogovora koji bi obuzdao žestok trgovinski rat, objavio je danas Volstrit DŽornal (WSJ).

Pregovarači dve najveće svetske ekonomije "postavljaju temelj" Trampovoj administraciji da odloži 15-procentne carine na oko 160 milijardi vredan američki uvoz kineske robe, piše list, a prenosi CNBC.

Sjedinjene Države i Kina su pokušale da spasu potencijalnu "fazu jedan" trgovinskog sporazuma, najavljenog prvi put u oktobru, koji bi obuhvatio kineske kupovine američkih poljoprivrednih proizvoda, ali dve strane nisu uspele da potpišu taj delimični sporazum, podseća ta televizijska mreža.

Takođe navodi da je vest o potencijalnom odlaganju carina - koje prete da još više naštetiti američkim preduzećima i potrošačima, podstakla rast akcija na jutrošnjem otvaranju trgovanja na Volstritu.

U tekstu WSJ-a nije navedeno na koji period bi SAD mogle da odlože uvođenje ove runde tarifa na čijoj je meti roba za široku potrošnje kineske proizvodnje, uključujući igračke, telefone, laptopove i odeću.

Kancelarija americkog trgovinskog predstavnika nije odgovorila na zahtev CNBC-a za komentarom, dok je portparol Bele kuće odbio komentar. Ranije ovog meseca, predsednik SAD-a Donald Tramp je nagovestio da, što se njega tiče, zaključivanje trgovinskog sporazuma sa Kinom može da sačeka do posle predsedničkih izbora 2020. godine. Dodao je da za njega ne postoji "rok" za postizanje sporazuma.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Svet

Sledi zabrana: Nova pravila za iznajmljivanje stana

Američka digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata širom sveta.

8:21

12.3.2024.

6 d

Podeli: