Obuzdavanje rata: SAD odlažu tarife prema Kini planirane za 15. decembar?

Njujork -- Sjedinjene Države i Kina preduzimaju korake za odlaganje sledeće runde američkih tarifa, koje bi trebalo da stupe na snagu u nedelju, 15. decembra.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Depositphotos, ruskpp
Foto: Depositphotos, ruskpp

Dve zemlje pokušavaju da dođu do dogovora koji bi obuzdao žestok trgovinski rat, objavio je danas Volstrit DŽornal (WSJ).

Pregovarači dve najveće svetske ekonomije "postavljaju temelj" Trampovoj administraciji da odloži 15-procentne carine na oko 160 milijardi vredan američki uvoz kineske robe, piše list, a prenosi CNBC.

Sjedinjene Države i Kina su pokušale da spasu potencijalnu "fazu jedan" trgovinskog sporazuma, najavljenog prvi put u oktobru, koji bi obuhvatio kineske kupovine američkih poljoprivrednih proizvoda, ali dve strane nisu uspele da potpišu taj delimični sporazum, podseća ta televizijska mreža.

Takođe navodi da je vest o potencijalnom odlaganju carina - koje prete da još više naštetiti američkim preduzećima i potrošačima, podstakla rast akcija na jutrošnjem otvaranju trgovanja na Volstritu.

U tekstu WSJ-a nije navedeno na koji period bi SAD mogle da odlože uvođenje ove runde tarifa na čijoj je meti roba za široku potrošnje kineske proizvodnje, uključujući igračke, telefone, laptopove i odeću.

Kancelarija americkog trgovinskog predstavnika nije odgovorila na zahtev CNBC-a za komentarom, dok je portparol Bele kuće odbio komentar. Ranije ovog meseca, predsednik SAD-a Donald Tramp je nagovestio da, što se njega tiče, zaključivanje trgovinskog sporazuma sa Kinom može da sačeka do posle predsedničkih izbora 2020. godine. Dodao je da za njega ne postoji "rok" za postizanje sporazuma.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 201 idi na stranu