STO: Produžen moratorijum na uvođenje tarifa na e-trgovinu

Članice Svetske trgovinske organizacije (STO) dogovorile su se da moratorijum na uvođenje tarifa na digitalnu trgovinu produže za još šest meseci.

Svet

Izvor: B92

Utorak, 10.12.2019.

14:27

STO: Produžen moratorijum na uvođenje tarifa na e-trgovinu
Foto: Depositphotos, LukaFunduk

Time su ublažena strahovanja ljudi da će morati da plaćaju carine na e-knjige i softver prvi put otkako je zaživelo onlajn trgovanje.

Moratorijum na digitalnu trgovinu, čija se vrednost procenjuje na 225 milijardi dolara godišnje, na snazi je od 1998. godine, a budući da je trebalo da istekne u decembru, za njegovu obnovu je bila potrebna jednoglasna odluka STO, prenosi Rojters.

"Članice su saglasne da se zadrži aktuelna praksa neuvođenja carina na elektronske prenose do 12. ministarske konferencije", navodi se u odluci Generalnog saveta. Britanska agencija napominje da 12. ministarska konferencija STO treba da bude održana u Kazahstanu u junu iduće godine.

Ova odluka je usledila nakon razgovora koji su trajali do kasno u noć u ponedeljak, rekla su dva zvaničnika STO. Nekoliko zemalja, uključujući Indiju i Južnu Afriku, u kojima se zahuktava razvoj digitalne ekonomije, izrazile su zainteresovanost za ukidanje moratorijuma, jer nastoje da nadoknade izgubljene carinske prihode pošto trgovina sve više postaje digitalna.

Neki predstavnici su rekli da bi to moglo da dovede do pojave "milo za drago" tarifa na internetu.

Džon Denton, generalni sekretar Međunarodne privredne komore, pozdravio je odluku, ocenivši da ona ukazuje na "trajnu vrednost STO kao foruma za razvoj multilateralne trgovinske politike" nakon što članice ove organizacije nisu uspele u ponedeljak da razreše krizu u svom najvišem sudskom telu.

Administracija predsednika SAD Donalda Trampa već više od dve godine blokira imenovanje novih sudija u sedmočlanom Apelacionom telu STO koje odlučuje o trgovinskim sporovima, tvrdeći da je taj sud prekoračivao svoje nadležnosti. Apelacionom telu je potrebno da ima najmanje tri sudije, a mandati dvojice od preostalih trojice sudija ističu danas, što znači da će zbog američke blokade taj organ STO-a prestati s radom, preneo je ranije Rojters.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: