Slomio ih Bregzit: Britanska ekonomija na rubu stagnacije

London -- Britanska ekonomija rasla je u oktobru najsporijim tempom u gotovo sedam godina zbog neizvesnosti koja prati izlazak Britanije iz Evropske unije.

Izvor: index.hr
Podeli
Foto: Depositphotos, Sashkin7
Foto: Depositphotos, Sashkin7

Kako izveštava Kancelarija za nacionalnu statistiku ONS, britanski je BDP u oktobru porastao 0,7 odsto na godišnjem nivou, najslabije od marta 2012. kada se zemlja još oporavljala od globalne finansijske krize.

Najslabiji rezultati su zabeleženi u industriji i građevinskom sektoru.

U ONS-u ujedno napominju da je približavanje tada zacrtanog datuma izlaska iz Evropske unije, krajem oktobra, po svemu sudeći podstaklo rast izvoza i uvoza u tom mesecu, iako skromniji nego pred prvobirto planirani izlazak krajem marta, prenosi portal Index.

U tromesečnom razdoblju, zaključno s oktoborom, ekonomija je stagnirala u odnosu na prethodna tri meseca, izvestio je ONS.

Ostrvo je letos izbeglo predbregzitovsku recesiju beležeći u tromesečnom razdoblju, zaključno sa septembrom, rast aktivnosti za 0,3 odsto. Kako se približavao kraj oktobra, počele su da se pojavljuju naznake posustajanja, napominje Rojters.

Nesigurnost u poslovnoj zajednici je, verovatno, pojačalo i raspisivanje prevremenih izbora za 12. decembar.

Premijer Boris Džonson pozvao je birače da podrže njegov sporazum o Bregzitu tvrdeći da će razbijanje blokade u parlamentu "pokrenuti talas ulaganja".

strana 1 od 201 idi na stranu