Šesti dan štrajka u Francuskoj: Sindikati pozivaju na ulice više od 800.000 ljudi

Pariz -- Francuski aerodromski radnici, nastavnici i drugi radnici pridružili su se danas štrajku zaposlenih širom zemlje.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Epa, Guillaume Horcajuelo
Foto: Epa, Guillaume Horcajuelo

Sindikati su pojačali pritisak na vladu da odustane od najavljenih promena u nacionalnom sistemu penzionisanja, a policija je naredila da prodavnice i restorani ostanu zatvoreni u Parizu, iz straha da će u popodnevnim satima tokom marša demonstranata doći do nasilja na ulicama.

Francuski sindikati pozvali su radnike da organizuju jedan od najvećih protesta tokom proteklih decenija, nadajući se da će šestog dana štrajka nadmašiti broj od 800.000 ljudi, koliko je prošle nedelje izašlo na ulice protestujući protiv reforme penzionog sistema koju je predložio francuski predsednik Emanuel Makron, preneo je Rojters.

Putnici su se suočili sa poremećajem u saobraćaju, škole su zatvorene u Parizu, a nacionalni avioprezoznik Er Frans je saopštio da je redukovao domaće letove za 25 odsto.

Sindikati ne pokazuju znake odustajanja i pozivaju radnike u železnici, lekare, nastavnike i druge zaposlene u javnim službama da se suprotstave Makronu pre nego što njegova vlada sutra iznese predlog reforme penzionog sistema.

"Ne mogu nam reći koliko će sistem biti pošteniji, jednostavniji", rekao je Iv Vejrie, vođa sindikata Fors Uvrie za Radio Sud.

Trenutno, pojedini radnici u Francuskoj mogu da odu u penziju u 50-im godinama.

Reforma je centralna tačka Makronove vizije transformacije francuske ekonomije. Ministri u vladi insistiraju na tome da je sadašnji sistem nepravedan i finansijski neodrživ, dok sindikati kažu da reforma smanjuje prava radnika i primorava ljude da rade duže za manja primanja.

strana 1 od 201 idi na stranu