Dug 4,5 milijardi: Svaki dan kašnjenja 673.000 dolara

Kijev/Moskva -- Rusija traži od Ukrajine da isplati dug u iznosu od 4,5 milijardi dolara po osnovu evroobveznica, saopštilo je rusko Ministarstvo finansija.

Izvor: Sputnik
Podeli
Foto: Depositphotos, Syda_Productions
Foto: Depositphotos, Syda_Productions

Kako se navodi, suma je povećana za pola milijarde dolara u odnosu na početni iznos zbog obračunatih kamata.

Ranije su u Vrhovnom sudu Velike Britanije počela saslušanja u vezi sa tim slučajem, koja će trajati do 12. decembra. Ministarstvo finansija uvereno je da će sud doneti odluku u korist Rusije.

Moskva je 2013. godine kupila ukrajinske evroobveznice za tri milijarde dolara po netržišnim uslovima (sa stopom kupona od pet odsto godišnje). Do kraja 2015. godine Kijev je redovno servisirao dug, ali zatim nije izmirio ove obveznice.

Rusko Ministarstvo finansija podnelo je tužbu Vrhovnom sudu u Londonu i dobilo je u martu 2017. godine: sud je naredio Ukrajini da Rusiji isplati nominalnu vrednost obveznica — tri milijarde dolara, iznos neisplaćenog kuponskog plaćanja — 75 miliona dolara, kao i kaznenu kamatu.

Svaki dan kašnjenja Kijev košta 673 hiljade dolara. Ukrajina se kasnije žalila na ovu odluku Apelacionom sudu.

Rusija se u novembru 2018. godine žalila Vrhovnom sudu Velike Britanije na odluku da se organizuje sveobuhvatan proces proučavanja argumenta Kijeva u slučaju kredita na tri milijarde dolara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 201 idi na stranu