Dug 4,5 milijardi: Svaki dan kašnjenja 673.000 dolara

Rusija traži od Ukrajine da isplati dug u iznosu od 4,5 milijardi dolara po osnovu evroobveznica, saopštilo je rusko Ministarstvo finansija.

Svet

Izvor: Sputnik

Utorak, 10.12.2019.

08:15

Dug 4,5 milijardi: Svaki dan kašnjenja 673.000 dolara
Foto: Depositphotos, Syda_Productions

Kako se navodi, suma je povećana za pola milijarde dolara u odnosu na početni iznos zbog obračunatih kamata.

Ranije su u Vrhovnom sudu Velike Britanije počela saslušanja u vezi sa tim slučajem, koja će trajati do 12. decembra. Ministarstvo finansija uvereno je da će sud doneti odluku u korist Rusije.

Moskva je 2013. godine kupila ukrajinske evroobveznice za tri milijarde dolara po netržišnim uslovima (sa stopom kupona od pet odsto godišnje). Do kraja 2015. godine Kijev je redovno servisirao dug, ali zatim nije izmirio ove obveznice.

Rusko Ministarstvo finansija podnelo je tužbu Vrhovnom sudu u Londonu i dobilo je u martu 2017. godine: sud je naredio Ukrajini da Rusiji isplati nominalnu vrednost obveznica — tri milijarde dolara, iznos neisplaćenog kuponskog plaćanja — 75 miliona dolara, kao i kaznenu kamatu.

Svaki dan kašnjenja Kijev košta 673 hiljade dolara. Ukrajina se kasnije žalila na ovu odluku Apelacionom sudu.

Rusija se u novembru 2018. godine žalila Vrhovnom sudu Velike Britanije na odluku da se organizuje sveobuhvatan proces proučavanja argumenta Kijeva u slučaju kredita na tri milijarde dolara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: