Lokid Martin neprikosnoven: Najveći prodavci oružja u 2018. inkasirali 420 milijardi dolara

Prodaja oružja u svetu porasla je za gotovo pet odsto u 2018. godini, pokazao je izveštaj Stokholmskog međunarodnog mirovnog istraživačkog instituta (SIPRI).

Svet

Izvor: Beta

Ponedeljak, 09.12.2019.

12:53

Lokid Martin neprikosnoven: Najveći prodavci oružja u 2018. inkasirali 420 milijardi dolara
Foto: Epa/JAGADEESH NV

Tržištem su dominirale SAD, a promet 100 najvećih proizvođača oružja dostigao je 420 milijardi dolara, navodi se u izveštaju.

Američki proizvođači drže 59 odsto tržišta i ubeležili su promet od 246 milijardi dolara, za 7,2 odsto veći nego godinu dana ranije.

"To je značajno povećanje za godinu dana, s obzirom na već visok nivo američke prodaje", rekla je direktorka SIPRI za program transfera oružja i vojnih izdataka Od Fleran.

Američke kompanije imale su koristi od odluke administracije predsednika Donalda Trampa da modernizuje oružane snage, kako bi se učvrstila pozicija SAD prema Kini i Rusiji.

Rusija je druga po proizvodnji oružja, i drži 8,6 odsto tržišta ispred Velike Britanije sa udelom od 8,4 odsto i Francuske sa 5,5 odsto.

Izveštaj nije uključio Kinu, jer nije bilo dovoljno podataka, ali se procenjuje da su među 100 najvećih proizvođača oružja na planeti i između tri i sedam kineskih firmi. Kina, kako se navodi, od 2013. troši 1,9 odsto bruto domaćeg proizvoda na odbranu.

Dve vodeće evropske kompanije, Erbas i MBDA, takođe su odgovorile na "tražnju zbog stalnih oružanih sukoba i ozbiljnih tenzija u više regiona", rekla je Fleran.

Istovremeno je vodeća ruska firma Almaz-Antei skočila na deveto mesto na listi najvećih proizvođača oružja u svetu sa prometom od 9,6 milijardi dolara, za 18 odsto većim nego u 2017.

"Taj rast zasnovan je ne samo na snažnoj domaćoj tražnji, već i na kontinuiranom rastu prodaje oružja drugim zemljama, posebno izvozu sistema S-400", navodi se u izveštaju Stokholmskog instituta.

Turska kupuje upkos pretnjama

Jedan od kupaca tih sistema je i članica NATO, Turska, koja se odlučila na kupovinu uprkos američkoj pretnji sankcijama.

Turska industrija oružja ima dve kompanije među 100 najvećih, sa prometom od 2,8 milijarde dolara, za 22 odsto većim nego u prethodnoj godini.

Turska je "vođena ciljem da bude samodovoljna u snabdevanju oružjem i zato razvija proizvodnju oružja u svim segmentima: kopneni sistemi, vazdušni, mornarički, rakete", rekla je Fleran. "Turska je i uključena u trajni oružani sukob sa Kurdima i to takođe povećava tražnju oružja", dodala je ona.

Najveći svetski proizvođač oružja i dalje je američki Lokid Martin, koji tu poziciju drži od 2009, i koji je u 2018. godini ostvario promet od 47,3 milijarde dolara. Prodaja Lokid Martina pokriva 11 odsto svetskog tržišta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Svet

Sledi zabrana: Nova pravila za iznajmljivanje stana

Američka digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata širom sveta.

8:21

12.3.2024.

7 d

Podeli: