Investicija od 3,2 milijarde evra: Evropska unija razvija električne baterije

Evropska komisija odlučila je danas da sedam zemalja članica mogu da daju javnu pomoć od 3,2 milijarde evra za razvoj sektora električnih baterija u EU.

Svet

Izvor: Beta

Ponedeljak, 09.12.2019.

12:25

Investicija od 3,2 milijarde evra: Evropska unija razvija električne baterije
Foto: Depositphotos, artjazz

Ovih sedam zemalja uključuje Nemačku i Francusku, a novac se isplaćuje preko konzorcijuma od 17 firmi.

Investicija u kojoj učestvuju Nemačka, Francuska, Italija, Poljska, Belgija, Švedska i Finska trebalo bi da omogući mobilisanje dodatnih pet milijardi evra privatnih investicija, navodi se u saopštenju iz Brisela.

Evropska unija smatra da su te subvencije u skladu s propisima Unije oko državne pomoći.

Taj važan projekat od zajedničkog evropskog interesa obuhvatiće 17 direktnih učesnika kao što je proizvođač automobila BMV, hemijska kompanija BASF i belgijska firma Solvaj, ali takođe i srednje i male kompanije, od kojih su neke prisutne u više država članica.

Te firme će tesno sarađivati jedna s drugom, i sa više od 70 spoljnih partnera, kao što su mala i srednja preduzeća i javna tela za istraživanje iz cele Evrope, navodi se u saopštenju.

Cilj je da se razviju litijumsko-jonske baterije s dužim vekom trajanja, koje se brže ponovo pune i koje su sigurnije i bolje za životnu okolinu od onih koje se trenutno koriste.

Komisija je odobrila Nemačkoj da investira do 1,25 milijardi evra, zatim dolazi Francuska kojoj je odobreno 960 miliona evra.

Na trećem i četvrtom mestu su Italija, s 570 miliona i Poljska s 240 miliona evra koje će uložiti.

Listu kompletiraju Belgija s 80 miliona, Švedska s 50 miliona i Finska sa 30 miliona evra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: